Rotterdam relaxed over bekerfinale

Eerste grote evenement na rellen Hoek van Holland zonder noodverordeningen

Zorgeloos ziet Rotterdam uit naar de invasie van 17.500 Tukkers en 12.000 Amsterdammers, morgen voor de bekerfinale tussen FC Twente en Ajax, in de Kuip.

De zorgeloosheid van het Rotterdamse stadsbestuur en de politieleiding, springt in het oog. Een jaar geleden nog werd de bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax vermorzeld in een klimaat van bestuurlijke besluiteloosheid en haat van hooligans. Dat de finale destijds terwille van de vrede over twee duels werd uitgesmeerd, één in Rotterdam en één in Amsterdam, schaadde alle betrokken partijen, en de voetbalsport.

Dit keer geen noodverordeningen of plekken in Rotterdam waar cafés verplicht hun deuren dicht houden en de bierkraan op slot. Evenmin staat het relatief late aanvangstijdstip van 18 uur ter discussie. De terrassen op het Stadhuisplein, het uitgaansgebied Oude Haven en elders in de stad mogen zonder beperking open. Haast wel zeker zullen morgen rond de Kuip ook niet de gebruikelijke containers zijn gestapeld, bedoeld om supporterskampen van elkaar te scheiden.

Sinds enige honderden relschoppers op 22 augustus 2009 in Hoek van Holland het strandfeest Sunset Grooves om zeep hielpen, is de bekerfinale hiermee het eerste grote evenement in Rotterdam, dat niet aan uitzonderlijke bestuurlijke maatregelen is gebonden. Andere evenementen met risico, zoals de Dance Parade, werden geschrapt of in een hoekje gedrukt. Zo werden tijdens het Bevrijdingsfestival in Rotterdam een jaar geleden uit veiligheidsoverwegingen flesjes eau de toilette uit damestassen geplukt.

Deze kritieke fase ná Hoek van Holland heeft Rotterdam overleefd. FC Twente én Ajax zijn van harte welkom. "Een voetbalwedstrijd kan altijd uit de klauwen lopen", weet woordvoerster Marjan den Hollander van de politie Rotterdam-Rijnmond desgevraagd. "Maar in principe gaan we morgen uit van een voetbalfeest. Er zijn geen signalen dat hooligans van welke club ook rotzooi willen trappen." Zo kan het dat voor het eerst sinds vele jaren supporters van Ajax niet alleen met combitreinen naar Rotterdam-Zuid reizen, maar ook met bussen. Tegelijkertijd gaan vanuit Enschede niet alleen bussen richting Stadion Feijenoord, maar mag een aantal Twente-supporters met de eigen auto de reis maken. Ze mogen in de wijk Beverwaard parkeren en vandaar de tram nemen naar de Kuip.

De nieuwe strategie die in Rotterdam is ingezet, uit zich ook op ander vlak. Jaren achtereen weigerde de korpsleiding naar buiten te brengen hoeveel agenten bij grote risicowedstrijden werden ingezet. Reden van deze terughoudende opstelling was het kostenaspect. Vooral na weer een massale politie-inzet klonk regelmatig de kritiek door dat de korpsen hun agenten wel beter konden gebruiken, dan voor het bestrijden van hooligans.

"Voor de bekerfinale zetten we ongeveer vijfhonderd politiemensen in", zegt Marjan den Hollander nu zonder enig voorbehoud. Dat aantal geeft nog wel aan dat de politie er zal staan, mocht het rond FC Twente-Ajax toch onverhoopt fout gaan.

Vertraging door supportersbussen bekerfinale
De bekerfinale zondag zal in het verkeer vertragingen veroorzaken, omdat de supporters van finalisten Ajax en FC Twente met honderden bussen naar en van Rotterdam worden vervoerd. Dat voorspelt de Verkeersinformatiedienst (VID). Uit Amsterdam en Enschede zullen in totaal ongeveer 34.000 aanhangers van de clubs naar de Maasstad reizen. Dat betekent dat zondag vanaf het middaguur bijna tweehonderd bussen uit Amsterdam vertrekken en rond tien uur 's ochtends eenzelfde aantal touringcars vanuit Enschede. Na de wedstrijd gaan de bussen in omgekeerde richting. Het duel begint om 18.00 uur. De politie zal de stoet bussen uit Amsterdam begeleiden en de snelweg vrijmaken. Het overige verkeer moet achter de bussen aansluiten. De wagens uit Enschede rijden niet allemaal in konvooi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden