Rotterdam reikt diploma's toch uit

Onderzoek naar examenfraude moet nog worden afgerond

Ook in Rotterdam kunnen de vlaggen uit; geslaagde eindexamenleerlingen krijgen vanaf deze week hun diploma's. Weliswaar is het onderzoek naar examenfraude nog niet afgerond, maar het langer uitstellen van de diploma-uitreikingen zou volgens de Onderwijsinspectie onverantwoord zijn.

De scholen besloten eerder de uitreiking op te schorten, om politie en justitie de verspreiding van gestolen examens te laten onderzoeken. Schoolbesturen zouden fraudeurs vervolgens een diploma kunnen weigeren.

Inmiddels zijn de Rotterdamse examenuitslagen geanalyseerd en leerlingen met een opvallend cijfer werden uitgenodigd voor een gesprek. Volgens de inspectie bleven er na die gesprekken 'enkele tientallen leerlingen' over 'die vragen blijven oproepen'.

Het onderzoek naar deze kinderen, loopt nog, maar wachten op de uitkomsten kan niet, zegt de inspectie. Veel leerlingen hebben hun diploma's nu nodig voor de overstap naar een vervolgopleiding. Ook de tientallen leerlingen waarover nu nog twijfels zijn, krijgen hun papiertje.

Mocht later blijken dat zij hun diploma ten onrechte kregen, dan wacht hen strafrechtelijke vervolging en zullen hun schooldirecteuren het document 'intrekken'. "Het terugkrijgen van een papiertje is nog best een lastige exercitie", erkent de inspectiewoordvoerder.

Paul Scharff, rector van het Erasmiaans Gymnasium, is niet bang dat er ten onrechte diploma's worden uitgereikt. "Er is geen leerling die zich bij mij als fraudeur heeft gemeld, en de inspectie heeft ook niet gebeld."

De examenuitreiking op het Erasmiaans vindt zaterdag plaats, met twee weken vertraging, maar op de gebruikelijke manier: "Plechtig, met Latijnse spreuken, mooie boeken en opa's en oma's."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden