Rotterdam raakt oververhit

ORDE EN VEILIGHEID | De spanning loopt op in Rotterdam. Een pro-Turkse demonstratie tegen politiegeweld mag vanmiddag doorgaan. CDA-raadslid Turan Yazir trekt zich terug na bedreigingen. Rumoer in de gemeenteraad.

Een pro-Turkse demonstratie in het hart van Rotterdam mag vanmiddag gewoon doorgaan, ondanks twijfels in de gemeenteraad. Dat zei burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb gisteren tijdens de rumoerige raadsvergadering. Naar schatting tweehonderd mensen demonstreren vandaag voor de vrijheid van meningsuiting van Turken in Nederland, aldus Aboutaleb, en tégen het optreden van de Rotterdamse politie, waarover in Turkije veel te doen was. Dat mag, zolang orde en veiligheid niet in het geding zijn, aldus de burgemeester.


In Rotterdam nemen de spanningen na de Turkse rel van afgelopen weekend toe. Dat was voelbaar tot in de gemeenteraad. Voor het debat aanving, werd bekend dat het Rotterdamse CDA-raadslid Turan Yazir zich tijdelijk terugtrekt na bedreigingen. Een Turkse krant had hem aangewezen als mede-aanstichter van de ruzie tussen Turkije en Nederland. Yazir, bekend als Gülen-sympathisant, werd al eerder bedreigd. "Een grove schande", aldus fractievoorzitter Ronald Buijt van Leefbaar Rotterdam, de grootste partij van de stad. Buijt vond het nieuws tekenend voor de toegenomen spanning in de stad. "Wanneer één van ons zijn taak neer moet leggen door bedreiging, is dat een aanval op de democratie en op de Rotterdamse raad als geheel", zei hij. Ook andere raadsleden noemden het ontoelaatbaar dat Rotterdammers onder druk worden gezet door Turkije.


Buijt diende verder een motie in om het Turkse consulaat in de stad te sluiten. "Een consulaat dat actief integratie belemmert, is ongewenst", aldus Buijt. De motie werd met een grote meerderheid verworpen, maar steun was er wel om "iets te doen" aan de "onhoudbare" rol van de Turkse consul, Sadin Ayyildiz. Hij heeft in de aanloop naar de diplomatieke rel van afgelopen weekend "aanwijzingen niet opgevolgd, valse informatie gegeven en escalatie niet vermeden", aldus Aboutaleb. De raad heeft overigens geen zeggenschap over de consul. Daarom heeft Aboutaleb zijn ongenoegen geuit bij de minister van buitenlandse zaken, Bert Koenders.

Schietinstructie

Grote lof was er vanuit de raad voor het optreden van Aboutaleb zaterdagnacht, nadat rellen uitbraken en de mobiele eenheid werd ingezet toen de Turkse minister Kaya niet werd toegelaten tot het consulaat. Raadsleden wilden wel van Aboutaleb weten waarom hij publiekelijk had gesproken over de 'schietinstructie' aan de speciale politie-eenheid. "Ik wilde voorkomen dat het beeld ontstond bij de Turkse gemeenschap dat Nederland zijn zwaarste arrestatieteam inzet tegen demonstranten", zei hij. Het doel was om twaalf mogelijk bewapende beveiligers van minister Kaya aan te houden.


Ook de vraag waarom demonstranten zo lang voor het consulaat werden getolereerd, ondanks de noodverordening, hield de raad bezig. Volgens Aboutaleb was de "precaire internationale aangelegenheid" aan de achterkant van het consulaat hoofdzaak van de politie. "Je kunt nu eenmaal niet op twee fronten ingrijpen", aldus Aboutaleb. Op een vraag van voorman Nourdin el Oual van de lokale partij Nida, welke rol de verkiezingen speelden in de keuzes die zaterdagnacht werden gemaakt, zei Aboutaleb: "Niets gebeurde met voorbedachte rade."


Voor Rotterdam is het nu zaak de Turkse jongeren aan zich te binden, aldus Aboutaleb. "Ook ik schrik als een jongen die hier is geboren tegen journalisten zegt dat hij hier is voor zijn grote leider." Verschillende raadsleden, onder wie die van Leefbaar Rotterdam, spraken van een "mislukte integratie". Andere raadsleden van de noodzaak Turkse jongeren te betrekken in de samenleving. Aboutaleb: "Wij hebben een bijzondere taak, raadsleden, om te zorgen voor een goede binding met Rotterdam." CDA-fractievoorzitter Sven de Langen vatte het zo samen: "Erdogan heeft een lange arm, maar Rotterdam heeft de langste adem."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden