Rotterdam plaatst obstakels in drukke uitgaansstraten

In de Witte de Withstraat worden morgen al obstakels geplaatst die moeten voorkomen dat auto's de stoep op kunnen rijden en terrassen kunnen bereiken.Beeld Google Streetview

Rotterdam gaat op drukke locaties obstakels plaatsen om aanslagen met trucks of auto’s te voorkomen. Morgen al worden de eerste obstakels neergezet op de Meent en de Witte de Withstraat, allebei populaire uitgaansstraten die direct aan de openbare weg liggen.

Ook bij de herinrichting van de Coolsingel, die momenteel wordt uitgevoerd, zal rekening gehouden worden met de veiligheid van het publiek. Eventueel worden daarvoor aanpassingen gedaan aan de bouwplannen.

Op de Meent en de Witte de Withstraat komen zware objecten zoals plantenbakken, bankjes en fietsenrekken te staan. Dat zijn tijdelijke obstakels, ook deze straten zullen later vanuit veiligheidsoogpunt heringericht worden. Bewoners en ondernemers zijn vanochtend geïnformeerd. De straten worden niet afgesloten, benadrukt een woordvoerder. “Het gaat om objecten die moeten voorkomen dat auto’s de stoep op kunnen rijden en bij terrassen kunnen komen.”

Terrorisme

Het afgelopen jaar gebruikten terroristen steeds vaker trucks of auto’s als wapen, door op drukke locaties op mensenmassa’s in te rijden. Dat gebeurde onder meer in Nice, Berlijn, en eerder deze maand in Barcelona. Volgens de woordvoerder is het Rotterdamse besluit niet genomen in reactie op de aanslag in Barcelona. “De eerste gesprekken hierover werden al in het voorjaar gevoerd. Maar ze zijn wel genomen in reactie op wat er in andere delen van Europa is gebeurd.”

De afgelopen jaren werden al zichtbare en onzichtbare maatregelen getroffen bij grote evenementen in de stad, zoals de marathon, het nationale vuurwerk bij de Erasmusbrug en bij de huldiging van landskampioen Feyenoord in mei. Toen werden onder meer vrachtwagens en roadblocks geplaatst voor drukke straten. Afgelopen week plaatste Klépierre, de eigenaar van de Markthal en Alexandrium, plantenbakken en betonblokken voor die Rotterdamse winkelcentra.

Klépierre plaatste ook betonblokken voor winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. Utrecht zelf neemt nog geen fysieke maatregelen om bezoekers van de binnenstad te beschermen. Ook andere gemeenten lijken dat voorlopig nog niet van plan, of zij brengen hierover niets naar buiten. Rotterdam kiest ervoor om de maatregelen wel expliciet bekend te maken bij bewoners en via de media, zegt de woordvoerder. “Dat past bij de manier waarop wij met de Rotterdammers communiceren.”

Lees ook: Betonblokken rukken op in Nederlandse steden als bescherming tegen aanslagen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden