Rotterdam onderzoekt oorzaak van tien jaar onopgemerkte dode

De woning waar de vrouw is gevonden. Beeld anp
De woning waar de vrouw is gevonden.Beeld anp

Het gemeentebestuur Rotterdam gaat uitzoeken hoe het kon gebeuren dat een vrouw tien jaar lang onopgemerkt dood in haar huis heeft gelegen. Dat meldde een woordvoerder van de gemeente.

Redactie

Namens locoburgemeester Hamit Karakus zegt hij het triest te vinden dat zoiets kan gebeuren. 'Dit is een maatschappelijk probleem en gaat over hoe we met elkaar omgaan', aldus de woordvoerder. Gisteravond werd in de Jan Porcellisstraat een vrouw aangetroffen die tien jaar eerder op 74-jarige leeftijd was overleden. Zij bleek al tien jaar dood in haar woning te liggen. Buren en andere bewoners in de straat hadden niets opgemerkt.

Niemand kreeg een signaal
De gemeente wil op een rij zetten welke instanties en bedrijven met haar in contact stonden en waarom niemand een signaal heeft gekregen dat de vrouw wel eens niet meer in leven kon zijn. Het gaat dan om bijvoorbeeld banken, de woningcorporatie, het pensioenfonds en de energiemaatschappij. Het is niet de bedoeling een schuldige aan te wijzen, maar om mogelijk lessen te trekken voor de toekomst.

De plaatselijke ombudsman Anne Mieke Zwaneveld noemt de gebeurtenis 'ontzettend schokkend'. 'En nog wel midden in de stad en niet op het platteland waar je vaak geen mensen in je directe omgeving hebt'.

'Gemeente is geen Big Brother'
Ze zegt met meer dan gemiddelde belangstelling uit te kijken naar de rapportage van de gemeente. Afhankelijk daarvan kijkt ze zelf wat ze nog kan doen om dit uit te zoeken. Ze vindt de zaak ook heel dubbel, 'want aan de ene kant wil je niet dat de gemeente voor 'big brother' gaat spelen, maar de andere kant wil je ook niet dat mensen onzichtbaar dood in huis liggen.'

De CDA-fractie in Rotterdam heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld. Die wil vooral weten wat de gemeente doet als er jarenlang geen reactie van een bewoner komt: 'Worden inwoners persoonlijk bezocht wanneer zij jarenlang niet reageren op berichtgeving van de gemeente?'

Een voorlichter van de politie praat met journalisten voor het huis in de Porcellistraat in Rotterdam. Beeld anp
Een voorlichter van de politie praat met journalisten voor het huis in de Porcellistraat in Rotterdam.Beeld anp
null Beeld ANP
Beeld ANP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden