‘Rotterdam moet intimidatiemeldpunt krijgen’

Begin maart liep een demonstratie bij het Turkse consulaat in Rotterdam uit de hand. De demonstranten protesteerden tegen het feit dat Nederland Turkse ministers niet toestond campagne te voeren voor het referendum dat de Turkse president Erdogan in april organiseert. De Turkse gemeenschap in Rotterdam is sterk verdeeld. Na aanhoudende bedreigingen en intimidaties heeft het CDA-raadslid Turan Yazir zijn werk vorige week tijdelijk neer moeten leggen. Beeld ANP

Rotterdam moet een lokaal programma krijgen tegen inmenging en onderdrukking in de Turkse gemeenschap. Dat bepleit de Rotterdamse CDA-fractie.

De fractie wil een intimidatiemeldpunt en mentale ondersteuning en de mogelijkheid tot anonieme aangifte voor mensen die zich geïntimideerd voelen. Ondernemers die geboycot worden, moeten begeleiding kunnen krijgen, vindt de raadsfractie.

Het CDA wordt in ieder geval gesteund door Leefbaar Rotterdam, de grootste coalitiefractie van de stad, CDA-fractievoorzitter Sven de Langen rekent erop dat andere partijen zullen volgen. “Je ziet dat de gevolgen van inmenging door andere landen heel lokaal gevoeld worden.” Zeker in Rotterdam, dat met 50.000 mensen één van de grootste Turkse gemeenschappen van Nederland kent.

De Langen weet zich gesteund door de landelijke en de Europese CDA-fracties. In september werd een motie van CDA-fractievoorzitter Buma aangenomen die financiering van moskeeën door de Turkse overheid aan banden moet leggen. Kamerlid Pieter Omtzigt pleitte onlangs in Trouw voor een wet die campagnebezoeken van ondemocratische regimes verbiedt. De Langen: “Daarmee zorgen zij voor de randvoorwaarden waarmee we hier een lokale aanpak kunnen invoeren.”

Hij vindt dat het demissionaire kabinet meer moet doen tegen Turkse inmenging. “Ondanks dat er heel erge dingen gebeuren op Nederlandse bodem, zijn nergens concrete maatregelen genomen.” Het kabinet is een onderzoek gestart naar inmenging vanuit Turkije, het is onbekend wanneer dat verschijnt.

De Langen hoopt door lokale maatregelen het kabinet tot actie te bewegen. Zo wil hij dat er een einde komt aan Turkse invloed op moskeeën in Nederland, aan stemadviezen die gegeven worden in gebedshuizen, en aan inmenging vanuit het consulaat.

Volgens De Langen zijn de spanningen in de Turkse gemeenschap van Rotterdam sinds de diplomatieke rel rond de komst van twee ministers hoog opgelopen. “Online zie je een hoge piek van mensen die stevig hun mening verkondigen. Ook het aantal mensen dat intimidatie ervaart, is naar een piek gestegen.”

'Ogen geopend'

De Langen zag het in zijn eigen omgeving. Zijn collega, het Rotterdamse CDA-raadslid Turan Yazir legde vorige week zijn werk neer, vanwege aanhoudende bedreigingen en intimidaties. “Turan heeft mij wel de ogen geopend wat er gaande is in de Turkse gemeenschap. Dat hij tijdelijk gestopt is, heeft mij dusdanig diep geraakt, dat ik nu niet meer loslaat.”

De CDA-fractievoorzitter spiegelt zijn voorgenomen programma aan de aanpak tegen radicalisering die Rotterdam een paar jaar gelegen lanceerde. Dat was succesvol, zegt hij. “Menig gemeente heeft het Rotterdamse beleid overgenomen.” Mede daardoor, denkt De Langen, is radicalisering in Rotterdam een relatief klein probleem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden