Rotterdam mag van minister eisen aan inkomen stellen

rotterdam – Minister Dekker van volkshuisvesting heeft Rotterdam toestemming gegeven inkomenseisen te stellen aan woningzoekenden die zich willen vestigen in de wijken Hillesluis, Carnisse, Oud Charlois en Tarwewijk.

De inkomenseis is een van de maatregelen die Rotterdam neemt om het aantal kansarmen per wijk terug te dringen en te streven naar een gevarieerdere bevolkingssamenstelling. De maatregel is bekend geworden als de Rotterdam Wet, die in januari van kracht werd. In februari wees de gemeente Rotterdam vier wijken aan die ervoor in aanmerking komen.

Wethouder Hamit Karakus van ruimtelijke ordening reageerde verheugd op het besluit van Dekker. De wethouder zei wel dat de duur van de maatregel beperkt zal worden.

„We kunnen nu aan de slag om onze doelstelling te bereiken en de betreffende wijken er weer bovenop te helpen”, aldus Karakus. „We willen de inkomenseis een jaar toepassen om de wijk leefbaarder te maken. Vervolgens zouden we andere wijken kunnen aanwijzen.” Hij voegde er wel aan toe dat de minister daarvoor opnieuw toestemming moet geven.

Als het aan de raadsfractie van GroenLinks in Rotterdam ligt, wordt de aanpak zo snel mogelijk weer afgeschaft. Raadslid Arno Bonte typeerde de maatregel als „laatste stuiptrekking van het oude college” en kondigde aan zich tegen elke verlenging of uitbreiding van de maatregel te verzetten.

De Rotterdam Wet was een idee van het vorige stadsbestuur met Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden