Rotterdam laat registratie afkomst niet los

Een donkere en een blanke vinger die in de inkt gedrukt zijn. ©ANP

Rotterdam doet er alles aan om etnische registratie van risicojongeren weer mogelijk te maken. Deelgemeente Charlois is naar de rechter gestapt om een door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) opgelegd verbod van tafel te krijgen.

Het CBP bepaalde een jaar geleden dat Charlois de etnische registratie van bepaalde groepen probleemjongeren moest staken op last van een dwangsom van maximaal een half miljoen euro. De deelgemeente zou in strijd met de wet handelen en zich schuldig maken aan discriminatie. Als gevolg stopte heel Rotterdam met deze specifieke aanpak van risicojongeren.

Het bezwaar dat deelgemeente Charlois tegen het verbod aantekende, blijkt afgelopen zomer door het CBP 'ongegrond' verklaard. Deze beslissing is destijds niet openbaar gemaakt. Charlois is inmiddels in beroep gegaan. Een woordvoerder van de deelgemeente wil niet op de zaak reageren 'omdat deze onder de rechter is'. Een zittingsdatum is nog niet bekend.

Charlois voelt zich gesteund door het stadhuis van Rotterdam. Zowel het college van burgemeester en wethouders als een ruime meerderheid in de gemeenteraad vindt dat etnische registratie van probleemjongeren geoorloofd is omdat deze de hulpverlening ten goede zou komen.

Charlois startte met de omstreden registratie in oktober 2002. Van risicojongeren tot 24 jaar werd bijgehouden tot welk ras ze behoren. Antillianen, Kaapverdianen, Marokkanen en Turken konden op die manier snel de juiste zorg krijgen. De stad kent speciale hulpverleningstrajecten, zoals de Gezinsaanpak Marokkaanse Gezinnen Rotterdam en de Intensieve Begeleiding Afro-Caraïbische Gezinnen. De gemeente Rotterdam is ervan overtuigd dat deze aanpak werkt.

Het CBP stelt dat etnische registratie slechts bij hoge uitzondering is toegestaan. Het moet 'een tijdelijke maatregel' zijn, die tot doel heeft dat 'een achterstandspositie wordt opgeheven of verminderd'.

Deelgemeente Charlois heeft, zo oordeelt het CBP, niet aangetoond dat de aanpak op basis van ras succesvoller is dan reguliere hulpverlening. Nut en noodzaak van etnische registratie zijn niet bewezen, vindt de privacywaakhond. Van Rotterdam had mogen worden verwacht 'dat zij de werking van de maatregelen op de één of andere wijze monitort'. Dat is in acht jaar tijd niet gebeurd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden