Rotterdam krijgt voedselraad

Coördinerende rol bij projecten voor stadslandbouw

Rotterdam heeft vanaf vandaag als eerste stad in Nederland een voedselraad, de Rotterdam Food Council. Deze groep van zo'n twintig experts op het gebied van voedsel, gezondheidszorg, wonen en natuur gaat het gemeentebestuur gevraagd en ongevraagd adviseren bij het opzetten van duurzame voedselketens in en rond de stad.

Wethouder Alexandra van Huffelen zal de instelling van de raad vandaag bekend maken op een congres over stadslandbouw in de Maasstad. De raad gaat de vele projecten die op het gebied van de stadslandbouw in de regio zijn en worden opgezet coördineren in een stedelijke voedselstrategie. Volgens Van Huffelen, een van de initiatiefnemers van de raad, wordt steeds duidelijker dat duurzaam verbouwd vers voedsel een centrale rol speelt bij zaken als gezondheid en kwaliteit van de leefomgeving. Ook het stimuleren van duurzame bedrijvigheid in de stad is een van de doelen van de nieuwe raad. "Stadslandbouw moet uit de hobbysfeer. Een zakelijke aanpak geeft de meeste kans op continuïteit", aldus Van Huffelen.

Rotterdam is met zijn Food Council geïnspireerd door het voorbeeld van Toronto. In deze Canadese metropool opereert al jaren met succes een voedselraad. Die heeft wel meer bevoegdheden dan alleen het geven van advies.

In Rotterdam wordt het echter meer dan louter een praatclub, verzekert Van Huffelen. "We gaan het op zijn Rotterdams aanpakken. Als er hobbels zijn die kansrijke stadslandbouwprojecten belemmeren, dan gaan we die wegnemen. Ik neem zelf ook zitting in die raad."

Vanuit sommige experts is er kritiek te beluisteren op de Food Council. Rotterdam wil het opzetten van stadslandbouwprojecten overlaten aan de burgers, ook in financieel opzicht. Als Rotterdam vindt dat gezonde voeding uit de buurt invloed heeft op de gezondheid van zijn burgers en hun leefomgeving, mag het best zelf in de buidel tasten, zo is te horen.

DUURZAAMHEID & NATUUR 8|9

Zaaien, oogsten en eten in de stad

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden