Rotterdam krijgt eerste drive-in-expo

ROTTERDAM (ANP) - Een tentoonstelling waar het publiek met de auto doorheen rijdt. Een drive-in dus voor schilderijen van veertig kunstenaars. Dat staat vanaf vrijdagavond te gebeuren op de Rotterdamse Wilhelminapier, in de oude werkplaats van de Holland Amerika Lijn naast hotel New York.

Verzamelaars van de Volkswagen Kever zullen om 20 uur als eerste bezoekers door de expositie rijden. De route is recht-toe-recht-aan, over een lengte van 35 meter.

“We hebben nog geëxperimenteerd met andere, bochtige routes door het gebouw, maar dan wordt het een soort skelterbaan. Dat leidt de automobilisten te veel af van de kunstwerken”, zegt initiator R. Glasbergen van de stichting Polaris. De stichting is gespecialiseerd in aantrekkelijke presentaties van kunst.

Voor zover bekend is het de eerste drive-in-tentoonstelling in Nederland. De stapvoets rijdende bezoeker ziet de schilderen vanuit een bewegend perspectief dat tegelijk ook gefixeerd is. Het rechte parcours dwingt iedereen vanuit dezelfde gezichtshoek te kijken. Toch blijft het ook op een recht stuk opletten geblazen om niet tegen de voorganger op te botsen. Bij de ingang staat dan ook dat de rijdende bezoekers op eigen risico naar binnen gaan. De maximum snelheid bedraagt 7 mijl per uur, vandaar de expositie-titel: 'Collision (7 m.p.h.)'.

Wie daarna meer kunst wil zien, kan naar de tweede verdieping, lopend wel te verstaan. Daar hangen meer schilderijen.

De kunstenaars die exposeren komen hoofdzakelijk uit Rotterdam. Enkelen komen uit Arnhem, Breda en uit het buitenland. Glasbergen: “Zij leveren niet gewoon hun werken in voor de tentoonstelling. Nee, zij maken hun kunst ter plekke. De bedoeling is dat zij op elkaar reageren. Het ziet er veelbelovend uit.”

Glasbergen verwacht dat er een breed publiek zal komen: “Vooral niet-kunstkenners, dagjesmensen die de bouw van de Erasmusbrug volgen en mensen die naar hotel New York komen. De drive-in-expo is tot 18 augustus in het weekeinde (op vrijdag, zaterdag en zondag) geopend, van 13 tot 17 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden