Rotterdam koopt schuld af van 2500 minima

Rotterdam bij nacht Beeld ANP
Rotterdam bij nachtBeeld ANP

De voormalige Sociale Dienst van de gemeente Rotterdam heeft in 2011 met 1 miljoen euro een schuldenlast van 2500 uitkeringsgerechtigden bij het Zilveren Kruis afbetaald. De gemeenteraad is daar niet over ingelicht omdat de dienst bevoegd was de deal met de ziektekostenverzekeraar zelf af te sluiten.

redactie

Dat zegt een woordvoerster van de gemeente naar aanleiding van berichtgeving daarover in het AD. In totaal ging het om een schuld van 7 miljoen euro, waarvan Rotterdam 1 miljoen betaalde. Het resterende bedrag is opgehoest door het College van Zorgverzekeraars (CVZ), maar een groot deel is ook gewoon afgeboekt door het Zilveren Kruis.

Wanbetalers
Rotterdam maakte de deal om er zo voor te zorgen dat de wanbetalers niet ook daadwerkelijk als wanbetalers in de registers kwamen te staan. Dan zouden ze nog verder in de financiële problemen komen. Ze zouden naast hun premie-achterstand een boete moeten betalen en ze konden geen andere financiële verplichtingen meer aangaan. Dat wilde Rotterdam voorkomen.

De woordvoerster zegt dat het geld bij de betrokkenen wel wordt teruggevorderd. Over de afspraak met het Zilveren Kruis is wel individueel met gemeenteraadsleden gesproken, maar het is vooralsnog onduidelijk of het ook officieel aan de gemeenteraad is voorgelegd. 'Dat zoeken we nu precies uit', aldus de gemeentewoordvoerster.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden