Rotterdam komt met actieplan na klimaatrapport

Het klimaatbeleid van Rotterdam staat er niet zo slecht voor als het onderzoekcentrum ECN deze week stelde in een rapport. Dat zegt wethouder Alexandra van Huffelen. Verrassend genoeg staat de havenstad er zelfs minder slecht voor dan in 2010 het geval was, stelt zij. De berekening van CO2-uitstoot in 2025 kwam toen namelijk hoger uit.

"Het gaat om een uitkomst bij ongewijzigd beleid, waarin maatregelen die het RCI nog moet nemen niet zijn meegenomen", benadrukt de wethouder. "Om de drie jaar kijken we of we de plannen moeten bijstellen om de CO2-uitstoot in het jaar 2025 te halveren."

Van Huffelen: "Door de huidige economische situatie worden er minder broeikasgassen uitgestoten." Het rapport laat zien dat er inderdaad eerst een stijging zal plaatsvinden doordat de industrie nog groeit, maar die stijging blijft niet doorzetten.

Op basis van het onderzoek van de ECN stellen de gemeente, DCMR Milieudienst Rijnmond, het Havenbedrijf Rotterdam en Deltalinqs wel een actieplan op. Maar de hoofdlijnen van het huidige plan blijven waarschijnlijk ongewijzigd.

"Inzetten op energiebesparing in de industrie en in de bebouwde omgeving blijft het belangrijkst. Daar liggen de meeste kansen als het om CO2-reductie gaat."

Gisteren werd een groot stoomnetwerk in de Rotterdamse haven gedeeltelijk in werking gesteld, en een extra pijpleiding vanuit de afvalverbrandingsinstallatie van de AVR zal er de komende jaren voor zorgen dat meer dan 100.00 extra huishoudens worden voorzien van stadsverwarming. Dit vervangt een deel van het gasnetwerk.

RCI gaat ook scholen onder handen nemen. De gebouwen worden opnieuw geïsoleerd en voorzien van dubbel glas en ventilatie. En hetzelfde gebeurt met de Kunsthal en een deel van de huidige woonhuizen.

En in 2014 wordt gestart met de bouw van een drijvende woonwijk in de Rijnhaven. Van Huffelen: "De eerste drijvende woonhuizen liggen er al, een wonderbaarlijk gezicht."

Daarnaast is voor het afvangen en opslaan van CO2 (CCS) een belangrijke rol weggelegd, zeker nu er twee nieuwe kolencentrales worden bijgebouwd.

De investeringsbeslissing om ook CO2 vanuit het Ruhrgebied en Antwerpen opnieuw te gebruiken en op te slaan in een gasveld in zee, wordt binnenkort verwacht. "We willen het op zijn Rotterdams doen en er een handelsproduct van maken", aldus de wethouder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden