Rotterdam kan meer doen tussen de hoogbouw in

Architecten van buitenaf prijzen potentie van de stad, maar gemeente moet bouwers meer de ruimte geven

ROTTERDAM - Je zou bijna denken dat je met een gewone groep toeristen te maken hebt. Tot je ziet dat de cameraatjes en iPhones niet op de skyline gericht worden, maar op kleine details. Plinten, betonscheuren en trappen. Een vijftigtal architecten kreeg gisteren een rondleiding door het centrum van Rotterdam.

De Amsterdamse architect Hans Oudendorp is aangenaam verrast door het moderne nieuwe Centraal Station van Rotterdam. "Dat station bij ons is een muf en donker hol. Hier is alles licht en ruim." Het verrast hem dat de Rotterdammers zelf verbaasd zijn dat zoveel mensen naar het stationsplein komen om te ontspannen. "Ik wist niet dat alleen wij Amsterdammers lounchen in onze binnenstad."

Ja, Rotterdam is flink veranderd de afgelopen decennia, zegt de gepensioneerde architect Henk Spek. Hij woont sinds kort weer in de havenstad, die hij dertig jaar geleden verliet. "Vroeger was het alleen maar werken. Als je om negen uur 's avonds de bioscoop verliet, kon je op straat een kanon afschieten." Nu gaat hij bijna dagelijks de stad in, om op een terras een krantje te lezen of vrienden te ontmoeten, vertelt hij op het dakakker van het Schieblock, met uitzicht op de hoogbouw rond het Weena.

Dat naoorlogse Schieblock markeert een kentering in de ontwikkeling van Rotterdam, de stad die werd volgebouwd door ambitieuze burgemeesters en onverschrokken wethouders. Op de plek van het Schieblock, naast het station, zou een Central District komen, met hoogbouw tot tweehonderd meter. Toen werd het crisis. Architectenbureau ZUS ontfermde zich over het pand en bood plaats aan jonge ondernemers, horeca en stadslandbouwers. Die net als de plannenmakers aan de Coolsingel óók een idee hebben hoe het met de stad verder moet.

De houten 'luchtsingel' over de brede Schieweg verbindt het Schieblock met nog zo'n gebied in ontwikkeling: de Hofbogen. Onder het oude spoor van de Randstadrail zijn nu restaurants en winkeltjes. Maar lekkages, betonrot en gedoe met verschillende eigenaren hebben de ontwikkeling tot stilstand gebracht. In plaats van hippe tentjes, zijn veel van de markante bogen grote zandbakken, of dichtgespijkerd. Onnodig, verzucht D66-raadslid Nils Berndsen, tot voor kort bestuurder in deelgemeente Noord, waar de Hofbogen liggen. "Als het stadhuis met 50.000 euro voor onderhoud over de brug was gekomen, had de ontwikkeling verder kunnen gaan."

Rotterdamse architecten die meelopen, herkennen die starheid. Het van bovenaf bepalen wat gebouwd moet worden zit de Rotterdamse bestuurders al sinds de wederopbouw in het bloed. Femke Feenstra van dJGA, die namens architectenbond BNA de rondleiding organiseert, kan erover meepraten: "Toen ik me met het voormalige zwembad Tropicana ging bezighouden kreeg ik van de gemeente te horen: 'daar ligt onze prioriteit niet'. Terwijl de stad veel meer middelen heeft. Vanuit een regisserende rol kan ze mensen met goede ideeën bij elkaar brengen."

Volgens de Amsterdamse architect Oudendorp hoeft het allemaal niet zo moeilijk te zijn. "De stad heeft veel potentie, al zie ik nu nog veel hoge gebouwen met weinig verbindingen ertussen."

Oplossingen daarvoor moeten uit de stad komen, vindt hij. "Dat gedoe over financiering van de Hofbogen snap ik allemaal niet. Waarom verhuur je de casco's niet gewoon en kijk je wie erin wil?"

Dag van de Bouw

Vandaag is de Dag van de Bouw. Geïnteresseerden kunnen gratis een kijkje nemen in bijna opgeleverde gebouwen en bouwputten. Projecten die meedoen zijn onder meer de nieuwe stations van Amsterdam, Arnhem, Delft en Utrecht en de Markthal in Rotterdam. Ook grote infrastructuurprojecten zijn te bezoeken, zoals de A4 tussen Schiedam en Delft, de Haak om Leeuwarden en de aanleg van het warmtenet bij Nijmegen. De Dag van de Bouw wordt sinds 2012 gehouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden