Interview

Rotterdam is nu ook het jachtterrein van Wilders

PVV-leider Geert Wilders op weg naar de pers in de Tweede Kamer tijdens de uitslagenavond na de Provinciale Statenverkiezingen. Beeld ANP
PVV-leider Geert Wilders op weg naar de pers in de Tweede Kamer tijdens de uitslagenavond na de Provinciale Statenverkiezingen.Beeld ANP

Rotterdam is onze stad. Geert Wilders en andere PVV'ers riepen het in koor toen ze de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen aftrapten in de Maasstad. Ze kregen gelijk. Met 17 procent van de stemmen werd de PVV de grootste. En dat terwijl de opkomst in Rotterdam met 35,5 procent de laagste van het land was.

Niels Markus

Traditioneel zijn PVV-stemmers moeilijk naar de stembus te krijgen, dus nu wordt pas goed duidelijk hoe groot de steun voor Wilders in de stad is, zegt de Rotterdamse politicoloog Rinus van Schendelen.

Niet eerder was de PVV de grootste partij in Rotterdam.
"De grote aanhang in Rotterdam is altijd versluierd geweest door een stilzwijgend akkoord tussen de PVV en Leefbaar Rotterdam. Wilders heeft altijd toegezegd dat hij niet het jachtterrein van Leefbaar zou binnendringen. Dan zouden de twee rechtse partijen stemmen moeten verdelen. Leefbaar deed niet mee met de Statenverkiezingen, dus nu zie je de steun voor de PVV in Rotterdam."

Kiezers van Leefbaar Rotterdam zijn dus geneigd PVV te stemmen?
"Leefbaar Rotterdam is gematigder en niet anti-islam, zoals de PVV. Leefbaar is wel erg law-and-order. Meer Teeven dan Wilders. De sociale agenda van Leefbaar is ook meer die van de VVD. Ik denk dat Wilders het in 2018 bij de gemeenteraadsverkiezingen weer eens op eigen kracht in Rotterdam zal proberen. Laten we wel wezen: de oude glans is van Leefbaar af. Het is een normale partij geworden. Bovendien hadden ze de afgelopen tijd interne problemen en ze zitten in het college. Allemaal redenen waarom Wilders kiezers van ze kan afsnoepen."

Ook in vrijwel alle randgemeenten van Rotterdam werd de PVV de grootste. Hoe kan dat?
"De armere blanke Rotterdammer is van de stad naar de randgemeenten getrokken. Daar zit geen gekleurd volk. En ze willen niet dat dat achter ze aan komt. Vandaar dat je ook altijd veel stemmen voor de PVV ziet in bijvoorbeeld Drenthe. Daar zijn geen allochtonen. En dat willen ze graag zo houden."

Rotterdam was ooit een PvdA-bolwerk. Die partij verloor alweer fors. En dat terwijl de populairste politicus van Nederland, burgemeester Aboutaleb, van de PvdA is.
"Aboutaleb positioneert zich niet meer als PvdA'er. Hij staat boven de partijen. Hij is meer de imam van de stad, zoals zijn vader ook imam was. Hij moraliseert graag en laat zich stevig uit over de islam. Maar het helpt niet. Met de PvdA is electoraal geen brood te verdienen."

In 23 gemeenten nummer 1

De PVV werd woensdag in 23 gemeenten de grootste. Naast Rotterdam gebeurde dat in Dordrecht, Ridderkerk, Capelle aan den IJssel en andere gemeenten in de Rijnmondregio. Ook in de Limburgse gemeenten Maastricht, Kerkrade, Onderbanken, Landgraaf, Brunssum en Stein won de partij van Geert Wilders de verkiezingen. De PVV is ook de grootste partij in Almere en Lelystad.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden