Rotterdam, ineens een van de hipste steden op aarde
Voor Rotterdammers was het prima dat buitenstaanders hun stad niks vonden. Bleven ze lekker onder elkaar. Maar nu verklaren zelfs de New York Times en de Rough Guide de stad tot hip.
Rotterdam en toerisme: het ging nooit echt lekker samen. De Rotterdammers hadden het vooral gezellig met elkaar. Het kwam ze dan ook niet slecht uit dat buitenstaanders de stad van staal en beton maar kil en hard vonden, net als het karakter van de inwoners.
Maar er lijkt iets veranderd. Het broeit en borrelt langs de Maas. Niet alleen de trotse Rotterdammers zelf merken het op. The New York Times en de hippe 'Rough Guide' plaatsten Rotterdam bij de tien steden die je dit jaar moet bezoeken, vanwege de architectuur, restaurants en de heropening van de Kunsthal. Jammer voor de Rotterdammers, maar 2014 is inderdaad een prima jaar om de Maasstad te bezoeken.
Gebeuk van heipalen
De NYT en 'Rough Guide' lokken mensen naar Rotterdam voor gebouwen die niet eens af zijn. Het Centraal Station, de Markthal, de Rotterdam: alleen het laatste gebouw is net voltooid. Dat is frappant, maar ook toepasselijk. Want Rotterdam, dat is de stad waar mensen wonen die niet kunnen slapen zónder het gebeuk van heipalen.
Met het voltooien van die grote projecten komt een einde aan een tijdperk. De veelbesproken punt in het dak van het station wijst zelfbewust de stad in die in 2014 zélf afkomt. Want er zullen heus nog wel wolkenkrabbers bij komen, maar niet meer zo groot als De Rotterdam van Rem Koolhaas en niet meer zo kleurrijk als de Markthal. De ooit zo tochtige Rotterdamse binnenstad is langzamerhand volgebouwd.
Wie nu op de Kop van Zuid of de Boompjeskade loopt, ziet waar zeventig jaar bouwwoede goed voor was. Vrijwel geen stad in Europa heeft zo'n gevarieerde architectuur. Koolhaas, Renzo Piano, Norman Foster, het rijtje architecten dat op de Wilhelminapier mocht bouwen is indrukwekkend. Tussen die wolkenkrabbers kan het winderig zijn, maar de nu al tot 'Hoerenloper' omgedoopte Rijnhavenbrug, de nieuwe verbinding naar het ooit louche maar nu hippe Katendrecht, maakt een oversteek de moeite waard.
De ooit zo tochtige Rotterdamse binnenstad is langzamerhand volgebouwd
Een ander nieuw icoon verrijst aan de overzijde van de rivier, bij Blaak. Eigenlijk in alles de tegenpool van De Rotterdam. Zo hoekig, grauw en imponerend als die kolos is, zo rond, opgewekt en kleurrijk is de Markthal. De 'mart' op de Binnenrotte krijgt als eerste Noord-Europese markt een dak boven het hoofd, zeven dagen per week. Op dit moment wordt gewerkt aan het fotografische 3d-kunstwerk van Arno Coenen op de binnengevel. Bezoekers die naar boven kijken, zien straks vlinders, stokbroden en ananassen zweven. De hal opent pas dit najaar, maar is nu al te bezichtigen op marktdagen dinsdag en zaterdag, tussen 11:00 en 16:00.
Oude gebouwen
Maar Rotterdam koestert nu ook zijn verleden. Niet zo lang geleden ging het zo: als er weer een prestigieuze toren bij moest en er was geen plaats, dan maakte Rotterdam gewoon plaats. Veel historische gebouwen moesten al wijken voor hoogbouw. Maar in een stad die voltooid raakt, gaan de inwoners hechten aan wat er al is. En dat geldt niet alleen voor de Kuip.
Jonge, creatieve Rotterdammers weten namelijk wel raad met al die oude en leegstaande gebouwen. Bekendste voorbeeld is het Schieblock, vlakbij het Centraal Station. Toen de grondeigenaar onlangs besloot toch te willen bouwen op die locatie, barstte een storm van protest los. Nog maar sinds 2009 herontwikkelt architectenbureau ZUS het kantoorgebouw uit 1956, maar de Rotterdammers hebben het al in het hart gesloten. Niet zo gek. Het Schieblock herbergt kunstenaars, architecten, een koffiebar, winkel Groos die alleen maar Rotterdamse producten verkoopt, en club BAR. In de zomermaanden heeft BAR een 'Biergarten'. Ja, dat is precies wat u zich erbij voorstelt: lange houten tafels, pullen bier en braadworst.
Ook het oude zwembad Tropicana heeft een nieuwe invulling gekregen. In de zomermaanden serveert de 'Aloha Bar' koffie en steenovenpizza's met uitzicht over de Maasbruggen. Het voormalige zwemparadijs zelf is een enorme stadskas geworden, waar paddenstoelen groeien op het gebruikte koffiedik van de Aloha Bar. Die levert 'Rotterzwam' aan Rotterdamse restaurants.
Laagdrempeliger
Rotterdam is duidelijk niet meer de harde arbeidersstad waar eten alleen voedzaam moet zijn. Ook restaurants schieten uit de grond in de Maasstad. François Geurds, chef van sterrenrestaurant FG - het voormalige Ivy - opende onlangs zijn tweede restaurant: FG Food Labs. Laagdrempeliger dan FG, je bent volgens Geurds honderd euro kwijt 'als je heel stoer wilt doen'.
Een Michelinster voor zijn Food Labs zou leuk zijn, zegt Geurds, maar het experiment staat voorop. Met laboratoriumapparatuur experimenteert de chef-kok in zijn nieuwe restaurant met smaken. Eind vorig jaar kreeg zijn FG al een tweede Michelinster. Zoals ook restaurant Fred een tweede ster kreeg en het restaurant van het Wereldmuseum zijn eerste. Geurds: "Het gaat niet verkeerd in Rotterdam. De stad heeft een fijne vibe, sfeer, en dat water. We hebben wel wat te bieden."
Jonge, creatieve Rotterdammers weten wel raad met al die oude en leegstaande gebouwen
KUNST
Kunsthal
Heropende onlangs na een verbouwing met 100 voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Ook nu te zien: damesschoenen in de tentoonstelling S.H.O.E.S. Later dit jaar onder meer een expositie over de invloed van James Bond op kunst, mode en design.
TENT
Ook kunstencentrum TENT aan de Witte de Withstraat heropende onlangs na een verbouwing. Vervolgens transformeerde beeldhouwster Anne Wenzel de ruimte tot vervallen paleis. Inclusief neergestorte kroonluchter en stervend hert.
ETEN
CEO baas van het vlees
Het tweede restaurant van sterrenchef Mario Ridder van de Zwethheul heeft als codewoord: no-nonsense. De côte de boeufs van bijna een kilo, goulash en andere vleesspecialiteiten maken ceo niet geschikt voor vegetariërs.
Soi3
Thais restaurant dat onlangs opende aan de opkomende West-Kruiskade. De zwaar getatoeëerde kok maakt pittige salades, curry's, maar ook ontbijt.
Pomms'
Eind januari opende de biologische patatzaak Pomms' op de Coolsingel naast de Bijenkorf. De aardappelen van boer Jan uit de Flevopolder worden 'live gesneden'.
SLAPEN
Nhow
Slapen in het grootste gebouw van Nederland. Nhow opende zijn eerste Nederlandse hotel in De Rotterdam van Rem Koolhaas. De architect ontwierp ook het hotelinterieur. Lunchen en dineren kan ook.
Hostel ROOM
Backpackershostel in het chique Scheepvaartskwartier. Vooral voor jongeren en studenten met een kleiner budget.
Hotel Pincoffs
Klein maar luxe hotel vlakbij de Erasmusbrug. Gevestigd in een rijksmonument uit 1879.