Rotterdam hoeft Amsterdams ’afval’ niet

De harde kern van volksclub Feyenoord had gisteren vrij genomen om woede te uiten over de aankoop van een reservespeler in dienst van Ajax, de Griekse international Angelos Charisteas.

„Op Amsterdams afval zitten we niet te wachten”, meent supporter Koos. „De aankoop van Charisteas is voor het Legioen een belediging”. Een lid van de harde kern vindt Koos vandaag nog mild. „Hou op man, jij ziet alles rood wit. Dat bestuur moet echt oprotten of anders kankeren wij ze er uit.”

Hoewel minder in aantal, zijn er ook positieve geluiden. „Als die Griek straks tegen Sparta of PSV het winnende doelpunt maakt, is de rust terug”, weet Rinus. „Geef die jongen gewoon een kans en wat zou het dat hij uit 020 komt. Hij is géén Ajacied. Er zullen best Feyenoorders zijn die niet juichen als hij scoort. Maar dat was 23 jaar terug ook het geval, toen Cruijff ons kampioen maakte. Je moet eens horen hoe Feyenoord leeft. Zowat heel Nederland heeft het erover.”

Als oefenmeester Erwin Koeman zijn mannen naar het trainingsveld naast de Kuip dirigeert, scanderen enkele rebellen „Hamas, Hamas, joden aan het gas.” Aan de overzijde hangt een spandoek met de voor Charisteas en Rotterdam, weinig bemoedigende tekst ’Die neus is niet welkom’. Politiemensen laten het doek ongemoeid. Misschien vinden ze het onverstandig om in te grijpen, in deze sfeer van haat jegens Amsterdam en woede naar hun voorzitter Jorien van den Herik.

Donderdagavond laat bliezen al zo’n 150 woedende Feyenoord-fans stoom af bij de Kuip. Zij verzamelden zich meteen nadat bekend werd dat Feyenoord net voor het sluiten van de transfermarkt Charisteas had gekocht. Een afgedankte Ajacied in de spits van Feyenoord, als opvolger van icoon Dirk Kuyt, dat moest tot opstand leiden.

Zo massaal was de onvrede dat de eigen website van Feyenoord vanwege overbelasting enige tijd uit de lucht ging.

De crisis op ’Zuid’ komt niet onverwacht. Van den Herik, formeel president-directeur van Feyenoord N.V., ligt al langer onder vuur. De man, die de volksclub ooit voor een faillissement behoedde en zo voor een groot deel van de achterban onsterfelijk leek, verspeelde vooral krediet na het sportieve debacle met trainer Ruud Gullit, in het seizoen 2004-2005.

Eind vorige week bleek ook nog dat de club met schulden kampte uit die periode. Zo gaat een substantieel deel van de naar schatting ruim twintig miljoen euro die Feyenoord overhield aan de transfers van Kuyt en Kalou op aan het wegwerken van deze oude schulden. Van den Herik gaf deze week twee keer uitleg over de financiën. Dat overtuigde de achterban niet. De wens van Van den Herik zijn club tot het eeuwfeest in 2008 te leiden, raakt zo steeds verder uit zicht.

De ontevreden aanhang zoekt een stok om hem mee te slaan en lijkt die in Charisteas te hebben gevonden. Hoe kan anders worden verklaard dat Amsterdammers als Cruijff, Rep en Rob Witschge eerder toch zeker op z’n minst werden gedoogd ’op Zuid’?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden