'Rotterdam hield kritisch rapport over kolencentrales onder de pet'

Reeds lang bekend dat er geen geld was voor opslag van CO2-uitstoot

Het Rotterdamse stadsbestuur heeft in 2009 een kritisch rapport achtergehouden over de bouw van twee kolencentrales op de Maasvlakte. Dat zegt hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Rotmans, die meeschreef aan het rapport, stelt dat het onder de pet is gehouden omdat economische belangen zwaarder wogen dan klimaatbelangen.

Inmiddels zijn de twee centrales, van Eon en GDF Suez, in aanbouw. De gemeente keurde de bouw van de kolencentrales goed, op voorwaarde dat de CO2-uitstoot zou worden opgeslagen. Die opslag moet onder de Noordzee plaatsvinden, in lege aardgasvelden. Daarover zijn echter nooit juridische afspraken gemaakt, volgens Leefbaar Rotterdam-raadslid Reinier de Jong slechts 'beloftes'.

"Alle vergunningen om de energieproductie te starten zijn in orde, de centrales kunnen zo beginnen met uitstoten, zonder dat er ook maar iets wordt opgeslagen", aldus de Jong. De beslissing in de gemeenteraad voor de bouw werd genomen met een kleine meerderheid, Leefbaar Rotterdam was tegen.

In het gisteren alsnog gepubliceerde rapport staat dat door de kwakkelende economie en de grote onzekerheid over de nieuwe opslagtechniek, het uitgesloten was dat de miljoenen voor het opslagproject gevonden zouden worden.

Begin deze week brachten de centrales naar buiten dat ze afzagen van de opslag, omdat ze de Europese subsidie voor de techniek niet voldoende vonden. Uitstoten zou goedkoper zijn. Daarop bezwoer wethouder Alexandra van Huffelen (D66, duurzaamheid) dat de belofte om de uitstoot op te slaan nog altijd staat.

Met het naar buiten komen van het rapport wordt zij opnieuw in verlegenheid gebracht. Maar het rapport bevat volgens haar geen nieuws en ze rekent er nog steeds op dat de CO2-opslag doorgaat. In 2009 was Van Huffelen nog geen wethouder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden