Rotterdam / Het ging net beter op Boulevard-Zuid

De steekpartij waarbij zondagavond in Rotterdam-Zuid een 15-jarige jongen omkwam, is een domper voor de winkeliers in de straat. Het ging net weer wat beter in het gebied waar tien jaar geleden nog alle overvalrecords werden gebroken.

door Wouter Smilde

ROTTERDAM - Het was een vreemde gewaarwording voor winkelier F. Kuss. Toen hij gisterochtend zijn linnenzaak opende, kwam zijn buurman in de deuropening staan. Of hij het gehoord had: hier vlak voor, op de stoep, was de avond tevoren een jongen doodgestoken.

Ter hoogte van zijn winkel had het slachoffer een woordenwisseling gekregen, die in de steekpartij was uitgemond. ,,Hij is nog overgestoken.'' Kuss wijst naar de betonnen strip van de trambaan, die de straat in tweeën deelt. ,,Bij Nouveau Sien Sien, het Chinees restaurant, is hij in elkaar gezakt.'' De buurman van Kuss hoorde van het incident op het journaal. Ook andere winkeliers aan de Beijerlandselaan hoorden van anderen over het gebeuren. Dat zo weinig ondernemers of omwonenden zelf iets gezien of gehoord hebben is niet vreemd. Na sluitingstijd gaan in de tot Boulevard-Zuid omgedoopte winkelstraat de luiken meteen dicht. Winkeliers gaan naar huis. Klanten vertrekken. En passanten mijden de straat. ,,Het is hier dan het domein van rondrijdende auto's met een dreunende muziek en de groepen jeugd die op iedere straathoek hangen'', vertelt een winkelier die anoniem wil blijven.

Bijna niemand in de straat -winkeliers noch passanten- wil met de volledige naam in de krant. Sommigen geven alleen een voornaam of een achternaam. Anderen willen anoniem blijven: ,,Dat is nu wel zo verstandig.'' Boulevard-Zuid heeft wat dat betreft een imagoprobleem. Veel winkeliers kennen wel verhalen van een buurman die bedreigd werd, een bekende die klappen kreeg, of de collega in de straat bij wie een pistool onder de neus werd gedrukt of de hersens bijkans ingeslagen.

In 1994 stelde crimonoloog Cyrille Fijnaut nog vast dat het gebied rondom Boulevard-Zuid, het crimineelste van Rotterdam is. Na een golf van geweld stelde de politie een speciaal coördinatieteam samen.

Agenten gingen meer surveilleren, er werd preventief gefouilleerd. Ook kwamen er hokken van wijktoezicht in de straat en werden beveiligingsbedrijven ingezet.

,,De laatste twee jaar ging het net wat beter'', zegt meneer Abdellah, die een slagerij runt. ,,Zo'n vijf jaar geleden werd er bij mij bijna iedere dag gestolen. Dat is nu veel minder. Ook lagen hier vlakbij junks op straat.'' Abdellah vindt het een eng idee dat zo dicht bij zijn winkel een jongen is neergestoken. ,,Ik en mijn kinderen wonen hier. Dit is ons centrum.''

Paula heeft al dertien jaar een winkeltje met sieraden. In die tijd heeft ze de buurt naar eigen zeggen zien verpauperen. Nu is ze aan sommige dingen al gewend: dat een bevriende winkelier -een potige kerel- met haar meeloopt naar de auto, als ze naar huis gaat. Dat je niet mobiel belt op straat, omdat de telefoon dan uit je handen wordt gerukt. Het ergste vindt ze het vertrek van collega's, zoals het roemruchte cafetaria Broadway, de modezaak van

Hozeman en, even verderop, banketbakkerij Van der Stelt. De ene na de andere autochtone winkelier verdwijnt, om plaats te maken voor een belwinkel, een uitverkoophal of een shoarmazaak.

Toch blijft ze, ook het laatste incident verandert daaraan niets. ,,Ik heb vaste klanten, die ik al dertien jaar zie. Dat houdt het werken leuk.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden