Rotterdam herdenkt bombardement van 1940

ROTTERDAM (ANP) - Op de Statenweg in Rotterdam heeft zondagmiddag de jaarlijkse herdenking plaatsgevonden van het Duitse bombardement op 14 mei 1940. Het bombardement verwoestte het grootste deel van de Rotterdamse binnenstad en leidde tot de capitulatie van de Nederlandse strijdkrachten.

Burgemeester Ivo Opstelten zei tijdens zijn toespraak dat de herdenking van de 14e mei een doel heeft. ,,Namelijk om het oude en het nieuwe te verbinden. Om de breuken in onze geschiedenis te herstellen. Om het oude en nieuwe te verbinden tot één Rotterdamse identiteit'', aldus Opstelten.

De burgemeester vindt de verhalen die getuigen van het bombardement vertellen, van groot belang, mede voor nieuwe generaties. ,,Met die verhalen kunnen we de breuk in de geschiedenis helen. Met die verhalen wordt het Rotterdam-gevoel van nu gevoed door de emoties van vroeger.''

Twee minuten stilte

Na de woorden van de burgemeester hielden de aanwezigen twee minuten stilte en werden kransen en bloemstukken bij het monument aan de Statenweg gelegd. Het oorlogsmonument staat tegenover huisnummer 147. Dat was in de meidagen van 1940 het kantoor van legercommandant P.W. Scharroo. Vanuit zijn huis onderhandelde Scharroo met de Duitsers over overgave van de stad. Het bombardement verstoorde de gesprekken wreed. Negenhonderd mensen verloren het leven en 78.000 Rotterdammers raakten dakloos.

Eerder op de dag nam Opstelten het eerste exemplaar in ontvangst van het boek 'Onder de trap'. Samensteller journalist en fotograaf Wim de Boek ging met zijn opnameapparaat en fototoestel bij veertien oude Rotterdammers langs om hun herinneringen vast te leggen.

Exemplaren boek

De gemeente Rotterdam heeft een groot aantal exemplaren van het boek gekocht. ,,We willen bijdragen aan het verspreiden van de verhalen over de oorlog'', aldus burgemeester Opstelten. Tijdens de herdenking kregen alle aanwezigen een exemplaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden