Rotterdam heeft nog genoeg huizen voor vluchtelingen

Voorlopig geen noodwoningen of leegstaande kantoren nodig

Voorlopig hoeft Rotterdam geen leegstaande kantoren of scholen om te bouwen, of containerwoningen neer te zetten om plek te bieden aan vluchtelingen die in de stad komen wonen.

Alle migranten met een verblijfsvergunning die Rotterdam dit jaar moet huisvesten, kunnen terecht in een sociale huurwoning. Gisteren maakte de gemeente bekend hoe ze deze ongeveer 1.600 statushouders wil onderbrengen. Alle gemeenten moeten daarvoor woningen aanbieden.

Het aantal statushouders dat moet worden gehuisvest, wordt bepaald aan het aantal inwoners: hoe groter de stad, hoe groter de klus.

Zo moet Amsterdam in de eerste helft van dit jaar de meeste nieuwkomers onderbrengen: 1877, dat is tot nu toe bij 456 asielzoekers gelukt.

Dat blijkt uit cijfers van Opnieuw Thuis, het platform van de Rijksoverheid dat gemeenten helpt bij het onderbrengen van statushouders.

De meeste grote steden hebben rond de dertig procent van hun taak volbracht. In Rotterdam is dat 29 procent. Dat lage percentage is niet altijd de schuld van de gemeente, zegt wethouder Ronald Schneider van wonen en integratie. "De achterstand komt niet door woningtekort. De bottleneck zit bij het Coa. De vluchtelingen staan niet gelijk met papieren en al hier voor de deur."

In zijn stad komen vluchtelingen in principe in aanmerking voor een corporatiewoning. Rotterdam heeft een 'overmaat aan goedkope woningen', zegt de wethouder van Leefbaar Rotterdam.

De grote vluchtelingenstroom is voor de wethouder dan ook geen reden om de voorgenomen sloop van 20.000 corporatiewoningen stop te zetten.

Een deel van de vluchtelingen vindt zelf een woning, een ander deel krijgt voorrang bij de corporaties.

Pas bij een aantal van 1860 statushouders per jaar, ontstaat er een forse krapte op de Rotterdamse markt voor goedkope huur, heeft Schneider laten berekenen. Mocht het zover komen, dan gaat de gemeente migranten huisvesten in leegstaande koopwoningen. Ook worden sloopwoningen en leegstaande vleugels van zorg- of schoolcomplexen bewoonbaar gemaakt. Als dat niet werkt, dan gaat Rotterdam noodwoningen bouwen, en leegstaande gebouwen transformeren.

Maar voorlopig zijn die noodscenario's niet nodig. In de eerste helft van het jaar moest Rotterdam nog 734 statushouders huisvesten, inclusief enkel tientallen overgebleven vluchtelingen uit 2015.

Maandag maakte staatssecretaris Klaas Dijkhoff bekend dat in de tweede helft van dit jaar nog eens 23.000 mensen met een verblijfsvergunning over de gemeenten worden verdeeld. Aan de hand van een verdeelsleutel verwacht Rotterdam daarvan 800 statushouders te moeten huisvesten.

De gemeente wordt ook geholpen door de Rotterdamse stichting De Verre Bergen.

Die filantropische stichting koopt 200 Rotterdamse woningen op voor nieuwkomers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden