Rotterdam heeft geen extra geld voor feest

Stratenmakers en bomenplanters doen goede zaken in Rotterdam nu de stad zich letterlijk en figuurlijk opmaakt voor het feestprogramma van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001.

van onze verslaggeefster

Op 18 december wordt het definitieve programma gepresenteerd. Maar op de valreep komt de stichting die belast is met de organisatie, nog twee miljoen gulden tekort.

Wethouder Kombrink (cultuur) voelt er voorlopig nog niets voor om financiële garanties af te geven. Hij heeft de stichting wel toegezegd dat de gemeente haar eigen sponsornetwerk nog eens zal aanboren, zegt zijn woordvoerster.

,,Maar we zeggen niet op voorhand dat wij wel voor het geld zorgen. Daarmee jaag je potentiële sponsors alleen maar weg. Bovendien was dat ook niet de afspraak dat de gemeente eventuele tekorten zou opvangen.''

De gemeente heeft zeventien miljoen gulden beschikbaar gesteld en daarmee moest de stichting het doen.

Het gemeentebestuur houdt bewust afstand van de stichting Rotterdam 2001, wijs geworden door de ervaringen met het mislukte feest ter gelegenheid van het 650-jarig bestaan van de stad in 1990. Ook het rijk draagt zeventien miljoen bij. Eenzelfde bijdrage moest uit de markt komen.

De stichting Culturele Hoofdstad heeft in weerwil van de afspraak dat zij haar eigen broek moest ophouden, toch in het geheim een financieel beroep gedaan op wethouder Kombrink. Dat is gedaan, licht een woordvoerder toe, omdat de tijd drong: het programmaboek moest worden gedrukt. ,,Dan is het wel zo prettig als je zeker weet dat alle onderdelen doorgaan.''

Grote problemen voorziet de stichting niet, nu de gemeente geen financiële garanties wil afgeven. ,,In het ergste geval gaan een paar projecten niet door. Maar aan de andere kant hebben we nog voldoende tijd om twee miljoen bij elkaar te krijgen.''

,,Het zou mooi zijn als we aan het begin van het culturele hoofdstadjaar een sluitende begroting kunnen presenteren. Maar als dat niet lukt hebben we nog het hele jaar de tijd.'' De stichting doet vrij laconiek over de omvang van het tekort, dat maar een 'fractie' is van het totale bedrag dat gemoeid is met de festiviteiten. De woordvoerder wil niet zeggen welke projecten mogelijk niet doorgaan.

Het tekort is niet de eerste tegenslag voor de stichting. Het artistieke brein van Rotterdam 2001, Bert van Meggelen, neemt op doktersadvies voorlopig tot half december rust. Volgens de stichting gaat dat niet ten koste van de voortgang van de voorbereidingen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden