interview

'Rotterdam en Den Haag kunnen het niet alleen'

Commissaris van de koning Jaap Smit. Beeld anp
Commissaris van de koning Jaap Smit.Beeld anp

Zuid-Holland heeft een 'aparte dynamiek', zegt commissaris van de koning Jaap Smit (CDA). Twee van de vier grootste steden van het land liggen er, en van die twee moet de provincie het voor een belangrijk deel hebben. Sinds nog maar een paar jaar werken Rotterdam en Den Haag samen in de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, samen met 21 omliggende gemeenten.

Hanne Obbink

Maar het draait niet alléén om die metropoolregio, zegt Smit. "In het plan dat er nu ligt worden ook de omliggende gebieden erbij betrokken, met Leiden en Dordrecht. Dat was een heel proces. De vraag: wie gaat erover? moesten we loslaten. Het moest gaan om de vraag: wat willen we samen bereiken?"

Waarom dat belangrijk is? Het zijn toch de echt grote steden waar de economie het meest gedijt? Maar volgens Smit horen ook Dordrecht en Leiden erbij. "Dat zijn ook behoorlijke steden, hoor. In feite gaat het om één aaneengesloten stedelijk gebied. En bedenk wel: elders in de wereld liggen er steden die zo groot zijn als heel Nederland."

Kampioenen
De organisatie van industrielanden Oeso waarschuwde Zuid-Holland om niet de taart gelijkelijk over de hele provincie te verdelen, maar geld in te zetten op de plekken waar dat het meest oplevert. Volgens Smit gaat dat nu gebeuren. "We willen zorgen dat wie kampioen kán worden ook echt kampioen wordt. Maar dat kunnen Rotterdam en Den Haag niet alleen. Die zijn onderdeel van een geheel, dat moeten ze niet uit het oog verliezen."

En nee, Dordrecht en Leiden zijn niet bij het plan betrokken, omdat 'ze ook iets motten krijgen', zoals Smit het uitdrukt. "Die steden horen er echt bij. De maritieme industrie in de Drechtsteden is één geheel met die in Rotterdam. En Leiden met zijn universiteit is heel belangrijk voor de innovatiekracht van de hele zuidelijke Randstad."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden