Rotterdam doekt faculteit filosofie op

Beeld anp

Na de UvA neemt nu ook de Erasmus Universiteit Rotterdam haar filosofie-onderwijs op de schop. Rotterdam zet binnen enkele jaren een streep door haar filosofiefaculteit. Een zelfstandige faculteit is volgens decaan Jack Vromen 'geen haalbare kaart'.

Ook de voltijdse bachelorstudie kan verdwijnen, schrijft hij in een brief aan de studenten en docenten. Filosofie brengt al jaren weinig geld binnen, omdat veel studenten het als tweede studie volgen, naast bijvoorbeeld geschiedenis of economie. Het Ministerie van Onderwijs betaalt universiteiten alleen voor de primaire studies. De faculteit dicht dat gat met een vast bedrag dat uit de universiteitskas komt. Zonder die bekostiging schrijft de faculteit rode cijfers.

"Geconstateerd moet worden dat we de tering niet naar de nering zetten", schrijft Vromen. "Om begrijpelijke redenen eist het College van Bestuur dat we dat voortaan wel doen." Dat de faculteit als zelfstandige eenheid waarschijnlijk ophoudt te bestaan, betekent niet dat het filosofieonderwijs ook verdwijnt.

De universiteit overweegt nu een verbrede bachelor waar wijsbegeerte deel van gaat uitmaken. Voor minorstudies gaat Rotterdam de samenwerking met andere universiteiten aan. Hetzelfde geldt voor de masters. Tot de reorganisatie blijven de huidige bachelors bestaan.

Bachelor is een 'top-opleiding'
Rotterdam streeft er verder naar om een master analytische filosofie, continentale filosofie of een researchmaster aan te bieden. Met de kwaliteit van de opleidingen lijkt overigens niets mis. De universitaire Keuzegids 2015 riep de wijsgerige bachelor vorige maand nog uit tot 'top-opleiding', een predicaat dat gebaseerd is op waarderingscijfers van studenten.

Jaarlijks beginnen er in Rotterdam 150 studenten aan een filosofiestudie. Voor een derde van hen is wijsbegeerte de enige studie. Zo'n 100 studenten volgen een speciaal filosofisch traject dat aansluit op hun niet-filosofische studie. Op die laatste categorie wil de universiteit naar eigen zeggen nog meer inzetten. Het totale aantal uren filosofie-onderwijs kan dan dalen, maar volgens de universiteit zullen studenten daar weinig van merken. Wel zullen er ontslagen vallen. Erasmus is met de Rijksuniversiteit Groningen de laatste die nog een zelfstandige faculteit wijsbegeerte heeft.

Ook UvA reorganiseert
Vorige maand kondigde de Universiteit van Amsterdam al aan dat haar faculteit Geesteswetenschappen een grondige reorganisatie staat te wachten. De UvA overweegt twee scenario's: alle bachelors onderbrengen in een soort 'liberal arts college' (met dezelfde propedeuse voor alle studenten) of voortbouwen op het huidige bachelorsysteem. In dat laatste scenario komt er ook een brede propedeuse. De propedeuse beslaat meestal het eerste studiejaar.

Ondanks de sterke terugloop in studentenaantallen moeten er in Amsterdam geen opleidingen verdwijnen. De UvA zet de schaar in 'kleine' talen als Latijn en Tsjechisch, maar ook in Spaans, Frans en Duits. Filosofie moet ook inleveren, al is nog niet duidelijk hoeveel en op welke manier.

Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden