Rotterdam Centraal is volgens architecten iets te provinciaals

'Een keurig hoofdstation met provinciale trekjes'. Dit oordeel over Rotterdam Centraal staat in het gisteren verschenen Jaarboek Architectuur 2014/2015. Daarin staan de dertig opmerkelijkste gebouwen van het afgelopen jaar.

De redactie van het boek, het internationale visitekaartje voor de Nederlandse bouwkunst, vindt het station te weinig monumentaal. Het ontwerp van Team CS is te nietig naast de kantoortoren van Nationale Nederlanden. Ook is er kritiek op de binnenkant. Na de 'spectaculaire kolomloze hal' stuiten reizigers in de passage naar de perrons op 'dikke kolommen die juist pontificaal midden in de ruimte' staan, aldus de Amsterdamse architect Hans van der Heijden, redacteur van het boek.

Over een ander Rotterdams icoon, de Markthal, is Van der Heijden, meer te spreken. Architect Winy Maas heeft een ingewikkelde combinatie van functies (markthal, woningen, supermarkt, ondergrondse parkeergarage) in 'een simpele architectonische figuur' opgelost. Het gebouw is 'dwingend' aanwezig, waardoor het orde schept in dit wanordelijke stuk stad.

Opvallend is dat er voor het eerst meer verbouwingen dan nieuwbouwprojecten in het Jaarboek staan. Er is een einde gekomen aan de grote productie van unieke stedelijke iconen, stelt de redactie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden