Rotterdam bindt de strijd aan met huisjesmelkers

Rotterdam probeert al jaren op te treden tegen huisjesmelkers om malafide praktijken met overbewoning, te hoge huren en verpaupering tegen te gaan. (archieffoto)Beeld ANP

Rotterdam krijgt de huisjesmelkerswet waar het om vroeg, en wil hem alweer uitbreiden. Op 1 januari gaat de nieuwe Woningwet in, waarmee gemeenten in het uiterste geval het beheer over een pand kunnen overnemen. Rotterdam lobbyde voor de maatregel en wil daar nu meer bevoegdheden aan toevoegen.

Na 1 januari kunnen pandjesbazen twee maal de fout in gaan met het laten verkrotten van een pand. Gemeenten kunnen dan dwangsommen opleggen.

Bij de derde woning waar het onderhoud verwaarloosd is, mag een gemeente direct het beheer overnemen. Die kan het huis opknappen en de kosten verhalen op de eigenaar. Tot dusver moest voor elke verpauperde woning een ingewikkelde procedure worden opgestart.

De Rotterdamse wethouder Ronald Schneider van stedelijke ontwikkeling (Leefbaar Rotterdam) is tevreden met de wetswijziging. "We moesten altijd per pand een heel traject door van dwangsommen en bestuurlijke boetes. Nu kunnen we de eigenaars aanpakken."

Toch gaat de nieuwe huisjesmelkerswet Schneider nog niet ver genoeg. "Met de nieuwe Woningwet kunnen we huiseigenaren aanspreken op verloederd bezit. Maar er zijn nog veel meer kwalijke zaken waaraan huisjesmelkers zich schuldig maken."

Als het aan Schneider ligt geldt het 'three strikes out'-principe straks ook voor verhuurders die te veel mensen onderbrengen in hun woningen, te hoge huren vragen of hennepkwekerijen faciliteren.

"Dan kunnen we nog krachtiger optreden tegen allerlei misstanden die huisjesmelkers veroorzaken. Zij maken zich schuldig aan een akelige vorm van uitbuiting", aldus de wethouder.

Schneider wil met zijn collega's van de andere grote steden lobbyen in Den Haag om de wet verder uit te breiden. De gemeente Rotterdam heeft al drie huisbazen in het oog die het met de nieuwe wet wil aanpakken. Samen hebben die zo'n zeventig panden in bezit.

Het probleem met huisjesmelkers in de Maasstad is groter dan dat. Vorig jaar kwamen bij de gemeente klachten binnen over 570 slecht onderhouden panden. Ook werden 350 hennepkwekerijen opgerold en 210 woningen ontdekt waar meer mensen woonden dan toegestaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden