Rottenberg weer snel uit de hoek

Na zich gedurende een tijdje schuw en schuldig koest te hebben gehouden omdat hij per ongeluk zulke vreselijke dingen over fractieleider Woltgens had gezegd, heeft Felix Rottenberg, nog een beetje timide, zich maar weer in het politieke gewoel begeven.

Hij kan, zegt hij, als PvdA-voorzitter toch niet bangelijk gaan zitten zwijgen, want “dan ben je verkeerd bezig”. 't Is nog sterker: een politicus die niet voortdurend zijn best doet boven de anderen uit te kakelen staat bloot aan de verdenking dat hij feitelijk met niks bezig is en wordt mitsdien niet serieus genomen.

Nogal wiedes dus dat Rottenberg zo gauw mogelijk weer tevoorschijn wilde komen uit de hoek waar ze hem in hadden gezet. Hij had trouwens goed getaxeerd dat een week van berouw ruim voldoende zou zijn: de stormpjes boven onze Hofvijver woeden zelden langer dan een paar dagen.

De overdenking van de wijze waarop hij zich had laten beetnemen zal ook niet bijzonder veel tijd hebben gekost - die was doorzichtig genoeg. De vraag die De Telegraaf hem tijdens dat interview had voorgelegd, was al een overduidelijke bananeschil: Wie moet Woltgens na de verkiezingen opvolgen als fractieleider? Een bijna te kinderachtige poging om de geinterviewde dingen te laten veronderstellen die hij in zijn functie helemaal niet voor mogelijk mag houden.

Maar Rottenberg kijkt er overheen en kakelt: “Hoe moet ik deze vraag nou weer beantwoorden . . . Onze fractie zal na de verkiezingen veranderen en wellicht ook kleiner worden. Ik denk dat ook een wisseling in de fractieleiding gewenst is, maar dat bepaalt de nieuwe fractie. (. . .) Ook na de verkiezingen zal de rol van Woltgens cruciaal zijn: hij is de smaakmaker op sociaal-economisch terrein.”

De spreker voelt zich kennelijk op zijn gemak: de tekst is ietwat zorgeloos en niet woord voor woord ten gronde overdacht en daarom niet voor 100 % verstandig uit de mond van een woordvoerder van een partij die in moeilijkheden verkeert. Maar het is overdreven te spreken van een desavourering van de fractieleider.

Die desavouering werd intussen wel degelijk een feit toen De Telegraaf daags voordat het complete interview zou worden gepubliceerd een bericht bracht waarin werd gemeld dat Rottenberg na de verkiezing Woltgens vervanging wenste.

Was dat persbericht nu incorrect? Nee - dat kun je er niet van zeggen. Maar men kan ook niet beweren dat de stellige wijze waarop het in de publiciteit kwam en begon rond te zingen recht deed aan de aarzelende toon en het element van improvisatie die de volledige tekst van het interview bij Rottenberg doet vermoeden.

Dit soort berichten die een scoop aankondigen zijn eigenaardige dingen. Een jaar of 20, 30 geleden heeft een periodiek van de katholieke arbeiders die gewoonte geintroduceerd. Elke keer dat het blad iets bijzonders zou brengen werd de natie vantevoren ingelicht door middel van een communique van de KAB - een praktijk die later door het VARA-radioprogramma In de Rooie Haan en anderen werd overgenomen en als het ware genormaliseerd. Deze bladen en programma's zijn zichzelf en de lezers en kijkers niet genoeg: de ganse wereld moet weten dat de betrokken journalist en zijn medium fantastische primeurs plegen te brengen. Het medium is er in zo'n geval niet voor het nieuws, maar omgekeerd staat het nieuws in dienst van de glorie van het medium.

De scoop van De Telegraaf heeft vooral effect gehad dank zij de PvdA-fractie die, nu de nieuwe verkiezingslijst wordt opgesteld, zich door de partijvoorzitter belaagd weet en zijn foutje aangreep om, door zo lang mogelijk kwaad te blijven, zijn positie aan te tasten. De Telegraaf en de PvdA-fractie - wie had ooit gedacht dat die twee zo goed zouden samenwerken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden