Rotte appels in sociale en gezellige sportclub SV Nieuw Sloten

De kantine van SV Nieuw Sloten. Een aantal spelers van de B1 was verantwoordelijk voor de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen Beeld epa
De kantine van SV Nieuw Sloten. Een aantal spelers van de B1 was verantwoordelijk voor de dood van grensrechter Richard NieuwenhuizenBeeld epa

Voetbal is leuk, zeggen bewoners van de wijk Nieuw-Sloten. En SV Nieuw Sloten is een gewone, sociale en gezellige club. Met helaas een paar 'rotte appels': jongens die een grensrechter zo hard schopten dat hij maandag aan zijn verwondingen overleed.

De rotte appels zijn het gesprek van de dag in deze Amsterdamse buurt. Zij zitten in het elftal B1 van SV Nieuw Sloten en bleken zeer gewelddadig. Maar dat is niet de stijl van de voetbalclub, volgens Nico van Muijden, een stevige man die bij een houthandel werkt. Zijn zoon voetbalde ook bij de vereniging, zelf was Van Muijden er scheidsrechter.

Hij zet zijn boodschappen - familiepak wc-papier, netje sinaasappels - even neer op een hoek van het winkelcentrum, om de veelbesproken club te typeren. Die heeft 'nooit geen problemen gehad' en 'denkt aan alle mensen'. Er zijn ook teams voor gehandicapten, meisjes en dames.

SV Nieuw Sloten is volgens Van Muijden ook 'een echte afspiegeling van de buurt'. Die is overwegend wit, kindrijk en welvarend.

De B1-jongens die de grensrechter in elkaar trapten, zijn in de club vreemde eenden, beweert Van Muijden. Hij vertelt het gerucht door, dat in de wijk rondzingt: het team zou voornamelijk uit Marokkaanse jongens bestaan, en in z'n geheel afkomstig zijn van een andere voetbalclub, Blauw Wit. Die zou zoveel contributie hebben gevraagd, dat de jongens besloten als team lid te worden van het goedkopere Nieuw Sloten.

Het beeld van de 'gewoon leuke' en 'sociale' sportclub wordt bevestigd door Petra Otto, die aan het hek van basisschool De Mijlpaal kleumend staat te wachten op haar negenjarige zoon. Ook hij voetbalt bij SV Nieuw Sloten en heeft het er volgens Otto prima naar zijn zin. "De club organiseert van alles in de vakanties, zodat de jeugd niet op straat zwalkt. Ze doen echt hun best. Ik vind het heel erg dat dit nu is gebeurd."

Verderop langs het schoolhek zit vader Dave Markus op zijn scooter te wachten. Zelf heeft hij hoog gevoetbald bij Ajax, zijn zoon beoefent de sport nu ook. Maar niet bij SV Nieuw Sloten, want daar voelden Markus en zijn zoon zich niet thuis.

Niet omdat de club agressief zou zijn hoor, zegt Markus. "Dat is echt onzin. Maak er geen sensatieverhaal van." Maar de oud-voetballer observeerde wel iets anders: dat de vereniging is opgericht door "zeer welwillende ouders" en vervolgens "ietwat uit zijn voegen is gegroeid". Met als gevolg: geen professioneel beleid en weliswaar goedbedoelende maar niet erg kundige trainers.

Dat amateurisme is niet typisch voor SV Nieuw Sloten, maar voor de meeste voetbalclubs, zegt Markus, die dramadocent en basisschoolleerkracht is. "Trainers weten niets van de ontwikkelingspsychologie van kinderen, ze hebben ook geen pedagogische achtergrond." Ze weten dus ook niet hoe je voorkomt dat 15- of 16-jarige pubers tijdens een uitwedstrijd hun agressie op een grensrechter botvieren.

Markus heeft daarover wel een idee: trainers - meestal vrijwillige voetbalvaders - moeten kinderen van jongs af aan leren dat ze spelen voor een club, en dat daar verantwoordelijk, waardig en sociaal gedrag bij hoort. Dáár ligt de sleutel. "Spreek je ze pas op hun vijftiende aan, dan ben je echt te laat."

Idealiter worden alle voetbalvaders alias trainers pedagogisch bijgeschoold, filosofeert Markus bij het schoolhek in Nieuw-Sloten. "Want nu zijn velen niet capabel. Daar maak ik me echt zorgen over."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden