Rotsblok mist de aarde

Wie een heel grote verrekijker in de kast heeft liggen en een goede wekker, kan zondagochtend aan de noordwestelijke hemel iets bijzonders zien: een langskomende planetoïde. In een paar uur tijd schuift 2002 NY 40 langs de heldere ster Wega in het sterrenbeeld Lier. Volgens de laatste schattingen is het rotsblok niet helder genoeg om met een gewone verrekijker te zien. Maar met een grote verrekijker op statief, of een amateurtelescoop met een lensopening van tien centimeter, zou het moeten lukken. Om zo snel langs de hemel te bewegen moet een hemellichaam dichtbij zijn en dat is deze miniplaneet (waarvan de grootte nog niet precies bekend is) zeker: een half miljoen kilometer, iets verder weg dan de maan. Dat maakt hem een 'aardscheerder', de planetoïden waarvan er eens in de zoveel miljoen jaar een met de aarde botst.

Bas den Hond

Bij 2002 NY 40 is daar niet zoveel kans op, maar het zou kunnen dat de waarnemingen van dit weekeinde de astronomen op andere gedachten brengen. Ze zullen het passeren van de planetoïde waarnemen, onder meer door er radargolven op af te sturen. Daardoor worden positie en snelheid zo nauwkeurig gemeten, dat de baan eeuwen in de toekomst kan worden voorspeld.

Deze planetoïde illustreert in ieder geval wel dat een ongeluk in een klein hoekje kan zitten: het bestaan van 2002 NY 40 is nog maar een maand bekend. Volgens veel astronomen wordt er veel te weinig geld uitgetrokken voor het zoeken naar aardscheerders. Gesteld dat er op dit moment een planetoïde op ramkoers met de aarde ligt, zeggen zij, is de kans zeer groot dat die vóór de grote klap niet eens wordt opgemerkt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden