Rot Op Naar Je Eigen Land, een EO-zoektocht naar nuance

PVV-Tweede Kamerlid Martin Bosma Beeld anp
PVV-Tweede Kamerlid Martin BosmaBeeld anp

Ze weten dat ze op reis gaan, maar de bestemming is onbekend. In het nieuwe programma Rot Op Naar Je Eigen Land neemt de EO een handvol Nederlanders mee naar een vluchtelingenkamp. Op zoek naar nieuwe inzichten.

Robin de Wever

Presentator Dennis van der Geest gaat op stap met 'een bont gezelschap', waaronder iemand die vindt dat de Nederlandse grenzen dicht moeten, iemand die alle grenzen wil afschaffen en iemand die het woord 'PVV' en de handtekening van Geert Wilders op haar arm heeft laten tattoëren. Het programma is gebaseerd op het format van het Australische 'Go Back To Where You Came From', winnaar van de televisieprijs Rose d'Or.

De Nederlandse remake heeft waarschijnlijk zijn eerste record al gebroken. Slechts enkele uren nadat Lock het programma aankondigde, diende PVV-Kamerlid Martin Bosma Kamervragen in. Hij wist te melden dat de EO 'PVV-kiezers mee op reis gaat nemen om ze te overtuigen dat de massa-immigratie naar Nederland een goede zaak is'.

"Komt er ook een programma waarin GroenLinks-kiezers eens worden meegenomen naar de oude wijken zodat ze de problemen ten gevolge van de massa-immigratie eens van nabij kunnen zien?", vraagt Bosma aan staatssecretaris Dekker (Media). "Komt er ook een programma waarin D66'ers getoond wordt hoe Nederlandse gezinnen moeten blauwliggen vanwege de betalingen aan de EU?"

'Eenzijdigheid kun je ons niet verwijten'
De discussie is al geopend, constateert EO-directeur Arjan Lock. Hij 'kan wel genieten van de humoristische ondertoon' in Bosma's vragen. De EO is volgens Lock echt niet uit op belerende, linkse televisie. "Wij vinden: als je een duidelijke opvatting hebt, moet je die durven toetsen aan de praktijk. En we maken ook programma's over bejaarden, achterstandswijken en psychiatrische patiënten die hun leven niet op orde kunnen krijgen. Dus eenzijdigheid kun je ons niet verwijten."

Is de EO niet bang dat haar achterban schrikt van de grove taal in de programmatitel? Nooit eerder droeg een EO-programma een verwensing als naam. Lock: "Nu je het zegt, dat is waar. Maar 'rot op', dat moet toch kunnen? Dat denk ik wel hoor." Ook bij de EO? "Ja, zelfs bij de EO."

Rot Op Naar Je Eigen Land is eind januari te zien op NPO 2.

Deelnemers van Rot Op Naar Je Eigen Land. Beeld EO
Deelnemers van Rot Op Naar Je Eigen Land.Beeld EO

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden