'Rot op, leger' klinkt uit duizenden kelen

REPORTAGE Pro-Morsi-betogers worden toegejuicht en uitgejoeld

CAÏRO - De lijkkisten worden onder gejuich de Amr-ibn el-Asmoskee uitgedragen. "Met ons bloed verdedigen we je, oh Morsi", schalt de menigte. Ongeveer vijfhonderd moslimbroeders begeleiden de nu nog lege kisten naar de klaarstaande bussen met een strijdkreet: "Hier zijn de martelaren".

De Amr-ibn el-Asmoskee, die vernoemd is naar de islamitische veroveraar van Egypte, is een bekend bolwerk van de Moslimbroederschap en een van de tientallen startpunten van de 'legitimiteitsmarsen' die gisteren door het hele land werden gehouden uit protest tegen het afzetten van president Morsi, eerder deze week.

In de schaduw van de bomen langs de weg staat een tiental politieagenten in burger. De licht-spottende en arroganten blikken van de agenten doen denken aan de tijd onder de in 2011 verdreven president Moebarak, toen de moskee vaak het toneel was van vergelijkbare taferelen. Maar anders dan toen grijpen de agenten niet in als de stoet leuzen inzet tegen 'de verrader' Abdel-Fattah al-Sisi, de minister van defensie die de militaire overname orkestreerde.

Hoewel vrijwel het hele leiderschap van de Moslimbroederschap op de vlucht of gearresteerd is, wist de islamitische beweging honderdduizenden aanhangers te mobiliseren. De geestelijk leider van de beweging, Mohammed Badie, bleek gisteren (weer) op vrije voeten en sprak 's avonds een menigte van tienduizenden aanhangers toe.

De duizenden aan de Moslimbroederschap gelieerde moskeeën zijn het startpunt voor de demonstraties. De bestemming van de marsen uit dit deel van Caïro is het Nahdaplein ('renaissanceplein'), dat dezelfde naam draagt als het politieke programma van de moslimbroeders waarmee ze het afgelopen jaar een nieuw islamitisch tijdperk dachten in te luiden.

Op weg naar het plein zwelt de mars, waar opvallend veel vrouwen aan deelnemen, aan met mensen uit de nabijgelegen achterbuurten. Na een paar kilometer klinkt de leus 'weg met het militaire regime' uit duizenden kelen.

Vanaf balkons worden de pro-Morsi-demonstranten soms toegejuicht en soms uitgejouwd. Langs de kant van de weg wordt druk gediscussieerd over de politieke situatie in het land. "Ze hebben gefaald in zelfs de meest elementaire dingen", roept een woedende oude vrouw. "Het is ze niet gelukt om brood of benzine voor ons te regelen. En nu hebben ze het over legitimiteit, de honden."

Als de stoet langs een Koptische kerk loopt, wordt het gebruikelijke refrein ingezet: 'islamitisch, islamitisch'. Om de gemoederen te bedaren, maakt een groep moslimbroeders een cordon rond de kerk. Nagi, een Koptische kerkganger, bekijkt de stoet met onverhulde afschuw. "Deze mensen willen geen democratie", legt hij uit. "Het enige wat ze willen is hun islamitische wet aan iedereen opleggen."

Koptische christenen, die 10 procent van de bevolking uitmaken, zijn doorgaans blij met de legeringreep. "Wij hebben elke dag te maken met de terreur van deze mensen", zegt Nagi. "Het afgelopen jaar werd het alleen maar erger. Ik hoop dat het leger ze allemaal afmaakt."

Afrikaanse Unie schorst Egypte
De Afrikaanse Unie (AU) heeft gisteren Egypte geschorst als lid van de organisatie, vanwege de ongrondwettelijke manier waarop president Morsi eerder deze week door het leger werd afgezet.

Zo'n schorsing is de gebruikelijke gang van zaken binnen de AU, die vaker met staatsgrepen in lidstaten wordt geconfronteerd. Eerder dit jaar werd de Centraal-Afrikaanse Republiek nog gestraft toen rebellen daar de regering verjoegen. Het is ook gebruikelijk dat landen weer mee mogen doen zodra er verkiezingen zijn georganiseerd. In Egypte is dat de bedoeling.

Het land is een van de belangrijkste leden van de Afrikaanse Unie, maar dat maakt het niet tot uitzondering op de regel. Sommige diplomaten waren niettemin ontstemd over de schorsing, omdat ze de coup in Egypte een geval apart vinden. Een van hen zei: "Het is heel erg jammer. De AU negeert de wensen van de bevolking."

(reuters)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden