'Rost van Tonningen tot zelfmoord gedreven'

Meinoud Rost van Tonningen, plaatsvervangend leider van de NSB, is door het barre regime van de gevangenis in Scheveningen waarschijnlijk tot zelfmoord gedreven. Ook is moord niet uit te sluiten.

Dat zegt A. van der Leeuw, oud-oprichter van het Rijksinsituut voor Oorlogsdocumentatie (Riod) in het tv-programma Het zwarte schaap, dat morgenavond wordt uitgezonden. Zijn weduwe Florry Rost van Tonningen-Heubel is de hoofdfiguur in het programma.

De felle antisemiet Rost van Tonningen overleed op 6 juni 1945. De doodsoorzaak wordt door zijn weduwe tot op de dag van vandaag betwist. Zij meent dat haar man is vermoord doordat hij van een balustrade in de gevangenis is geduwd. Historicus Van der Leeuw sluit moord niet uit.

Maar volgens David Barnouw, onderzoeker van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (Niod) is daar geen bewijs voor. Barnouw, die veel over Rost van Tonningen publiceerde, houdt het op zelfmoord en neemt afstand van de uitlatingen Van der Leeuw. ,,Dat blijft voor de verantwoordelijkheid van mijn geachte collega. Rost van Tonningen is van een hoge balustrade afgesprongen en vond daarbij de dood.'' Barnouw vertolkt daarmee de officiële lezing van de doodsoorzaak.

Van der Leeuw wijst in het tv-programma echter op het 'mensonterende' gevangenisregime waarin collaborateurs na de oorlog zijn vastgehouden. ,,Ik kan niet uitsluiten dat hij geduwd is. En een ding is zeker: ook al is hij wellicht geduwd, in elk geval wilde hij zonder twijfel dood. Hij is 'gezelfmoord'. Hij is zodanig behandeld dat hij de zelfmoord in is gedreven'', zegt Van der Leeuw.

Barnouw erkent dat het 'een rotzooi' was in de gevangenis van Scheveningen. ,,Maar ik vind dat Van der Leeuw te snel een conclusie trekt. Rost van Tonningen bracht in Scheveningen welgeteld zes uur door. Zijn weduwe beweert dat hij daar is mishandeld, maar daarvoor ontbreekt bewijs. Bovendien had Rost twee weken voor zijn dood al een poging tot zelfmoord gedaan. Daarvan zijn wel bewijzen, zoals foto's en verklaringen van een arts.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden