Rossini had geen saaie jeugd

Wat zegt een geboortehuis over de beroemdheid die er het levenslicht zag? Is het nu een bedevaartsoord, museum of een rijtjeshuis? Vandaag: waar in Pesaro werd de Italiaanse operacomponist Gioachino Rossini (1792-1868) geboren?

Als je door de dikke voordeur van het geboortehuis van Gioachino Rossini weer naar buiten stapt en je kijkt naar rechts, dan zie je in de verte de Adriatische Zee liggen. Je ziet slechts een klein streepje, maar het water kleurt prachtig aquamarijn in de zon. Je hebt meteen de neiging om de Via Rossini af te lopen, aan het eind je schoenen uit te schoppen en blootvoets dat onwaarschijnlijk blauwe water in te lopen.

Toen Rossini hier op 29 februari 1792 geboren werd, heette deze straat in het kuststadje Pesaro natuurlijk nog lang niet Via Rossini. Niemand had immers nog iets van 'de Napoleon van de muziek' gehoord - afgezien waarschijnlijk van het gebruikelijke baby-geblèr. De boekhandel die nu naast het geboortehuis gevestigd is, was er waarschijnlijk evenmin, om van de naam van die boekhandel - La libreria del barbiere - nog maar te zwijgen. De wereldpremière in Rome van Rossini's beroemdste opera 'Il barbiere di Siviglia' lag immers nog 24 jaar in het verschiet - vlak voor Rossini's 24ste verjaardag.

Die Via Rossini heette in 1792 nog gewoon Via del Duomo, zoals er zoveel van waren in Italië. Zoals er nu heel veel straten zijn die Via Rossini heten trouwens. Rossini is het bekendste kind van Pesaro, ook al werd de beroemde sopraan Renata Tebaldi - grootste rivale van Maria Callas in de jaren '50 en '60 - er ook geboren. Frappant detail: Tebaldi zag het Pesarese levenslicht op de eerste dag van februari, Rossini op de laatste - toegevoegde - dag van die maand. De Via Tebaldi is overigens een nogal onopvallend steegje dat uitkomt op de Via Rossini.

Februari. Toen lag die Adriatische Zee er waarschijnlijk veel grauwer bij dan nu in augustus. Het Casa Rossini - tegenwoordig een met liefde onderhouden museumpje - heeft een balkonnetje op de eerste verdieping. Van daar af kun je de zee nog beter zien. Je vraagt je onwillekeurig af of die zilte lucht, dat constante af- en aanrollen van Adriatische golfjes, of dat van invloed is geweest op de latere componeerkunsten van Rossini. Kun je het horen in zijn muziek? Merk je iets van die blauwgroene schittering met witte toefjes?

Waarschijnlijk niet, omdat de kleine Rossini niet heel lang in zijn geboortehuis, noch in Pesaro heeft gewoond. Rossini vertrok met pa en moe - hij hoornspeler en stadsomroeper, zij operazangeres - naar het landinwaarts gelegen Bologna. Hij was pas acht jaar oud. Hoeveel herinnert een kind zich van zijn eerste jaren?

Toch kreeg 'De zwaan van Pesaro' - Rossini kreeg die wat pompeuze bijnaam nog gedurende zijn leven - op latere leeftijd een bijzondere interesse voor zijn geboorteplaats. Sentimentele gevoelens die nou eenmaal vaak bij ouder wordende mannen horen. Nostalgie. Heimwee naar het kind dat je was. In zijn beroemde biografie 'Vie De Rossini' heeft Stendhal het al over de bijzondere charme van de heuvels rond Pesaro, over de kleuren van de zee hier. Zo'n speciale en mooie omgeving kan niet anders dan invloed hebben op iemand die daar geboren is. Volgens Stendhal.

Prijzige beeldjes
Rossini's geboortestad eerde hem met een heus theater en een conservatorium dat zijn naam ging dragen. Het theater is in augustus, als het jaarlijkse Rossini Opera Festival aan de gang is, vol in gebruik. Het conservatorium ligt er daarentegen wat verlaten bij in de hete middagzon. Door een verweerd deurtje stap je op de binnenplaats. De portier van het conservatorium heeft bureau en stoel uit zijn portiershokje gehaald en zit zich nu ruim en breed op de koele binnenplaats te vervelen. Hij is nieuwe ringtones voor zijn mobieltje aan het uitproberen. Elk moment verwacht je dat het telefoontje de beroemde galop uit de 'Willem Tell'-ouverture als een volgende keuzemogelijkheid zal uitspuwen. Maar nee, die toevalligheid zou op dit moment te mooi geweest zijn.

En daar in de verte zit hij dan, omringd door een mooie verzameling (ere)palmen: Rossini! Het standbeeld is door bewonderaars en stadgenoten betaald. De componist zit ontspannen op een stoel. In die pose herinnert hij wel wat aan het beroemde beeld dat Roubiliac van de zittende Händel (inclusief huiselijke pantoffels) maakte. Alleen de symbolische lier ontbreekt hier. In het Casa Rossini zijn porseleinen beeldjes van Rossini te koop. Ze zijn redelijk aan de prijs en gemodelleerd naar een karikaturale gravure van Jean Pierre Dantan. De bolle Rossini staat er zelfverzekerd bij, muziekpapier onder de arm, één hand in de broekzak.

Het huis aan de Via Rossini 32-36 markeert daadwerkelijk de geboorteplek van Rossini. Op de eerste etage in een klein kamertje hangt boven de haard een plaquette aan de muur. In gouden letters staat erin gebeiteld:

'La divina arte della musica

arrise in questa stanza

alla nascita

di

Gioacchino Rossini'

(De goddelijke kunst van de muziek werd in deze kamer toegelachen bij de geboorte van Gioacchino Rossini)

Zijn voornaam wordt hier nog met twee c's geschreven. Na grondig wetenschappelijk onderzoek werd later een van die c's overbodig verklaard: Gioachino schrijf je zo! Maar de wat gezwollen tekst erboven zullen velen nog onderschrijven. Vooral dat 'toelachen' is een heel toepasselijk woord voor wie zijn muziek kent.

Zo hoogstaand als hier met terugwerkende kracht wordt gesuggereerd waren de Rossini's nou ook weer niet. Ze hadden geld noch status. Het huwelijk tussen Giuseppe Rossini en Anna Guidarini was een moetje. Toch traden bij de doop van Gioachino later op de dag in de oude kathedraal van Pesaro twee plaatselijke notabelen als getuigen op. De vader had als bijnaam 'Vivazza' - wat zoiets betekent als 'Ho-la-di-jee'. Nou, dan weet je het wel. De moeder kwam uit een gezin dat een deel van hun woning in Pesaro aan de Via del Duomo als pension verhuurde. Andere zaken werden er overigens ook verhuurd - in de politiearchieven van Pesaro is terug te vinden dat Anna's jongere zuster Annunziata in die jaren bekend stond als prostituee.

Rossini's vader werd in 1790 van Lugo di Romagna overgeplaatst naar Pesaro. Toen hij daar aankwam trok hij in het huis aan de Via del Duomo. Daar ontmoette en bezwangerde hij Anna Guidarini. Het huis, bescheiden maar toch met een zekere architecturale pretentie, was eigendom van een Spaanse jezuïet. Als we ons nu de constellatie van 'Vivazza', prostitutie en een Spaanse jezuïet in één en hetzelfde huis voorstellen, dan kom je al snel bij iconische beelden uit een Fellini-film terecht. Het kind Rossini verkeerde in zijn eerste levensjaren in elk geval niet in een saaie omgeving.

De traditie wil dat de kleine Rossini in de kamer met de plaquette op de eerste verdieping geboren werd, maar daar is geen enkel hard bewijs voor, behalve dan dat die traditie er al heel lang is. In 1798 al verlieten de Rossini's hun kamers aan de Via del Duomo en kwamen terecht in het Palazzo Baviera op het Piazza del Popolo, een stukje verder van de zee af.

In het Casa Rossini is dus niet veel terug te vinden van de originele bewoners. Maar de plek zelf, en het feit dat die zo goed als intact bewaard is gebleven, is bijzonder genoeg. Dwalend over de kleine trapjes en door de kleine kamers, kom je toch in een Rossini-stemming. In de kamers vertellen bescheiden vitrines over leven en werk van de componist. Er klinkt wat muziek.

In een van de kamers hangt een foto van de opgraving van Rossini's doodskist op het Parijse kerkhof Père Lachaise. Luguber. De kist werd opgegraven om er zeker van te zijn dat Rossini er echt in lag. Zijn lichaam zou herbegraven worden in de Santa Croce in Florence. Op de foto staan keurige heren rondom de open kist, sommigen met een zakdoek voor hun mond en neus om de stank tegen te houden. Rossini's hoofd is te zien, zijn mond hangt raar open, als in een doodskreet. Het is een beetje vreemd om dit schokkende beeld te zien in het huis waar de componist zijn eerste kreetjes slaakte. In 1878 werd Rossini daadwerkelijk herbegraven in de Santa Croce. Het beroemde monument van Canova dat boven zijn graf staat, werd in 1902 onthuld. Daar ligt hij nu, een van de grote Italianen. Het aquamarijn van de Adriatische Zee uit zijn jeugdjaren is hier ver weg.

Teatro Rossini is na een aantal schitterende renovaties (de laatste in 2002) sinds 1980 het centrum van het jaarlijkse Rossini Opera Festival.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden