Review

Rossini glimt in de recycling

Bij Decca verscheen onlangs ROSSINI THE CANTATAS VOL. 1 (4588432). De cd is de eersteling in een vier- à vijfdelige serie waarin alle cantates die Rossini componeerde, opgenomen zullen worden. Enigzins bekend is de cantate 'Giovanna d'Arco' voor mezzo en piano, maar de rest van Rossini's creaties op dit gebied liggen verstoft op bibliotheekplanken.

Het is aan de niet-aflatende inzet van de Fondazione Rossini in Pesaro te danken dat deze muziek bij particulieren en in bibliotheken over de hele wereld bestudeerd kon worden. In nieuwe edities verschijnen nu regelmatig deze cantates, waardoor ze ook uitgevoerd kunnen worden. Onbekende werken, maar geen onbekende muziek. Voor veel van deze cantates gebruikte Rossini namelijk muziek uit eerdere opera's, die niet succesvol waren geweest en waarvan men zich toen geen melodie meer kon herinneren.

In onze tijd met die geweldig geslaagde Rossini-renaissance zijn die vergeten opera's van toen weer uitgegeven en succesvol opgevoerd. Voor de echte Rossini-liefhebber zal deze nieuwe cd dan ook weinig onbekende muziek bevatten. Voor een deel van het project (de cantates met orkestbegeleiding) leidt Riccardo Chailly het Filharmonisch Orkest van de Scala. Dat doet hij op dit eerste deel met meesterhand. Chailly verdedigt deze muziek (waarover nogal eens neerbuigend wordt gedaan) met liefde, overtuiging en perfect stijlgevoel.

De cantate 'La morte di Didone' werd een aantal jaren geleden al eens in Pesaro uitgevoerd; van die uitvoering verscheen een live-opname. Mariella Devìa, de zangeres van toen, zingt ook op deze cd. Met grote autoriteit en met fantastische stem zingt Devìa met het koor van de Scala over de onfortuinlijke Dido.

De echte rariteit op deze cd is de cantate voor paus Pius IX, voluit 'Cantata in onore del Sommo Pontefice Pio Nono' geheten. Pius IX volgde de extreem reactionaire Gregorius XVI op en men verwachtte van de nieuwe paus dat hij een belangrijke rol zou spelen in de éénwording van Italië. Eén maand na zijn verkiezing verleende hij amnestie aan alle politieke gevangenen en de euforie in de Italiaanse staten was groot. Er werden officiële feesten georganiseerd en de Romeinse familie Torlonia bestelde een grote cantate bij Rossini. De componist en zijn tekstdichter voeren de vrijgelaten gevangenen ten tonele naast allegorische personages als 'Hoop', 'Liefde voor het volk' en de 'Christelijke Geest'. Devìa zingt ook in dit werk, samen met tenoren Paul Austin Kelly en Francesco Piccoli en bas Michele Pertusi. Allen doorgewinterde en fantastische Rossini-zangers. In de gelederen van het Scala-orkest figureren een hoornist, een klarinettist en een fluitist van topniveau. Een zeer opwindende start van deze serie, waarin later ook Cecilia Bartoli zal figureren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden