Ross trekt 95 miljoen euro uit voor thuiszorg

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Clémence Ross (Volksgezondheid) trekt 95 miljoen euro uit om dit jaar de knelpunten in de thuiszorg en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) op te lossen. Daarnaast is er volgens haar nog 30 miljoen euro over van dit jaar, die nog verdeeld moet worden.

Volgens de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) moeten de cliëntenstops in de thuiszorg onmiddellijk worden opgeheven. Maar volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) rekent Ross zich te rijk. Die 30 miljoen is al uitgegeven, de contracten zijn alleen nog niet in het onderzoek van Ross meegenomen, stelde een woordvoerder in een reactie. ZN stelt dat daar in totaal 125 miljoen voor nodig is: 80 miljoen voor de thuiszorg en 45 miljoen voor de ambulante GGZ.

Ook de zorginstellingen zelf denken dat Ross te weinig geld beschikbaar stelt. Koepelorganisatie ActiZ wijst er verder op dat de problemen niet alleen spelen in de thuiszorg, maar ook in verpleeg- en verzorgingshuizen. De Consumentenbond vindt dat de praktijk moet uitwijzen of het genoeg is. De bond wil echter een langetermijnoplossing. Ross gaat dat onderzoeken.

Cliëntenstop

Uit onderzoek van Ross waar ZN gegevens voor had aangeleverd, bleek woensdag dat de vraag naar de AWBZ-zorg in de eerste helft van 2006 veel harder is gestegen dan Ross had begroot. De groei bedroeg 8 procent ten opzichte van 2005. Deze zomer kondigden bijna twintig thuiszorginstellingen een cliëntenstop af. Zij stelden dat het geld op was.

Volgens het onderzoek dat het College tarieven gezondheidszorg/Zorgautoriteit in oprichting (Ctg/ZAio) voor Ross deed, bleek inderdaad dat in veel gevallen de veelal grote zorgaanbieder geen geld meer had. Maar veel kleinere aanbieders in dezelfde regio hadden dat nog wel. Mensen wisten alleen de weg naar die thuiszorgaanbieders niet te vinden. Ross vindt dat de zorgkantoren van de verzekeraars daar een belangrijker rol in moeten spelen.

Overigens heeft Ross met deze operatie nog niets gedaan aan het 'gat' dat volgens onderzoek bestaat tussen de geleverde AWBZ-zorg in verpleeghuizen en de zorg waar mensen volgens hun indicatie recht op hebben. Afgelopen voorjaar bleek uit onderzoek van het Ctg/ZAio dat daar jaarlijks nog ongeveer 250 miljoen euro voor nodig is. Dat probleem moet Ross bij de begroting voor 2007 zien op te lossen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden