Rosenthal: Geen subsidie meer bij tegenwerking

amsterdam – - Op de website van kinderrechtenorganisatie Defence for Children International prijkt de naam van het ministerie van buitenlandse zaken als een van de geldschieters. Hoe lang zal het ministerie van Uri Rosenthal daar nog staan te midden van The Body Shop, Postcodeloterij, het ministerie van volksgezondheid, Kinderpostzegels, Unicef, Kerk in Actie en Plan Nederland?

Han Koch

De minister heeft aangekondigd elke organisatie die de regering tegenwerkt tegen het licht te houden. „Tegenspraak mag, rechtstreekse tegenwerking niet”, is het credo van Rosenthal. Het oproepen tot een boycot van Israël of het steunen van organisaties die dat doen, geldt als een tegenwerking. Dat kan gevolgen hebben voor het subsidiebeleid.

De nieuwe regel is gisteren ontstaan na een ’openhartig en pittig’ gesprek tussen Rosenthal en de interkerkelijke ontwikkelingsorganisatie Icco, die steun geeft aan de oproep tot de boycot.

Defence for Children International en de Nederlandse afdeling daarvan krijgen geld direct van het ministerie, maar ook via andere organisaties als Plan Nederland. De organisatie heeft in de Palestijnse kwestie hetzelfde standpunt als Icco. Het zint de minister niet dat Icco steun geeft aan de website Electronic Intifada, die oproept tot een boycot van Israël. Dat Icco voor die steun eigen geld benut, vindt de minister irrelevant. „Dat is een vestzakbroekzak-redenering”, aldus de bewindsman gisteren. Dat Icco oproepen tot de boycotactie ondersteunt, is volgens Rosenthal in strijd met het regeringsbeleid. Hij heeft er bij de organisatie op aangedrongen dit beleid te wijzigen. Doorgaan kan gevolgen hebben voor de 75 miljoen euro subsidie die Icco per jaar krijgt. Job Frieszo, woordvoerder van Rosenthal, wil niet spreken over dreigen met intrekken van de subsidie, maar wie doorgaat, moet rekening houden met gevolgen.

Sinds 2005 roepen meer dan 170 Palestijnse en enkele Israëlische organisaties op tot een boycot. Die actie moet ertoe leiden dat Israël zich houdt aan het internationaal recht. Defence for the Children vertaalt dat direct naar de rechten van de Palestijnse kinderen.

Het gedrag van Icco vindt in Nederland veel navolging. Daarom ligt niet alleen Icco onder het vergrootglas. Rosenthal gaat „de vinger aan de pols houden, waarbij hij ook andere ontwikkelingsorganisaties betrekt”.

Daardoor zou hij in aanvaring kunnen komen met een groot deel van het Nederlandse middenveld. Die organisaties heten niet voor niets niet-gouvernementele organisaties (ngo’s). Ze hebben jarenlang, naast een particuliere geldstroom, ook geld van de overheden ontvangen.

Tot Rosenthals ingreep was het een ongeschreven regel dat de ngo’s veel vrijheid hadden om zelfstandig te besluiten. Onder voorgaande regeringen was dat ook zelden een probleem. „Het kan u niet zijn ontgaan dat er een andere regering zit”, aldus Frieszo.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden