Rosenthal en Wallage nieuwe informateurs

Koningin Beatrix ontvangt maandag oud-informateur Uri Rosenthal (L, VVD) en Jacques Wallage (R, PvdA) op paleis Huis ten Bosch. (ANP) Beeld
Koningin Beatrix ontvangt maandag oud-informateur Uri Rosenthal (L, VVD) en Jacques Wallage (R, PvdA) op paleis Huis ten Bosch. (ANP)

Jacques Wallage (PvdA) en Uri Rosenthal (VVD) gaan leiding geven aan de onderhandelingen voor de vorming van een paars-pluskabinet. Zij zijn benoemd tot informateur.

De huidige informateur Herman Tjeenk Willink arriveerde 11.00 uur bij paleis Huis ten Bosch, waar hij zijn eindverslag uitbracht aan koningin Beatrix. Hij adviseerde om Rosenthal en Wallage te benoemen als nieuwe informateurs.

VVD, PvdA, D66 en GroenLinks kwamen zaterdag onder leiding van Tjeenk Willink tot de conclusie dat er voldoende basis is om te gaan onderhandelen.

Waarschijnlijk starten de onderhandelingen tussen Mark Rutte (VVD), Job Cohen (PvdA), Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema (GL) maandagmiddag in het gebouw van de Eerste Kamer.

Rosenthal werd na de verkiezingen ook al aangesteld als informateur. De fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer kwam na twee weken tot de conclusie dat een kabinet met de twee winnaars van de verkiezingen -VVD en PVV- niet tot de mogelijkheden behoorden, omdat het CDA dit dwarsboomde.

In zijn eindverslag adviseerde Rostenthal al om twee informateurs aan te stellen, een van VVD-huize en een PvdA'er. De koningin benoemde echter eerst Tjeenk Willink om de verdere marsroute te inventariseren.

Wallage is geen onbekende op het Binnenhof. Hij was eerder Kamerlid, staatssecretaris en fractievoorzitter voordat hij burgemeester van Groningen werd. In 1998 was hij onderhandelaar voor zijn partij bij de vorming van het tweede paarse kabinet.

Momenteel is hij voorzitter van de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). In die hoedanigheid pleitte hij er in april nog voor dat de Tweede Kamer zelf een informateur aanwijst. Ook zou het parlement tijdens het formatieproces een grotere rol moeten krijgen, om de transparantie en het draagvlak bij de burgers te vergroten.

Ook pleitte hij ervoor dat de Kamer openbare hoorzittingen belegt met deskundigen over kwesties die tijdens de formatie op tafel liggen, om zo de kennis en ervaring uit de samenleving beter te benutten. Tenslotte zouden kandidaat-bewindspersonen moeten worden gehoord door de Kamer.

Wallage werd vorig jaar benoemd tot bijzonder hoogleraar integratie en openbaar bestuur aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden