Rosenmöller vindt de angst voor diploma-inflatie onterecht

'Onderwijsraad redeneert niet vanuit de leerling'

De Onderwijsraad velt harde woorden over het maatwerkdiploma. Ondoordacht, een hype. Niet doen. "Niet de meest wetenschappelijke termen", reageert Paul Rosenmöller namens de koepel van schoolbesturen. "Het is ook echt een eenzijdig oordeel. Natuurlijk moet je oog hebben voor risico's, maar die moeten niet leidend zijn."

Als de Onderwijsraad de analyse deelt dat we naar meer maatwerk en talentontwikkeling in het onderwijs moeten, dan is een diploma op maat de logische consequentie, houdt de voorzitter van de VO-raad vol. "Kennelijk wil de Onderwijsraad hardnekkig vasthouden aan alle elementen van het huidige systeem, in plaats van redeneren vanuit de leerling. Dat is geen stimulans voor eigentijds onderwijs."

Rosenmöllers lobby voor een maatwerkdiploma is eigenlijk mislukt. Examen doen op een lager niveau wil Dekker niet toestaan. Wel moet er meer ruimte komen om examen te doen op een hoger niveau. Nu doet slechts 2 procent van de vmbo'ers dat, en 0,4 procent van de havo-leerlingen. Ook Kamerleden, die zich in een motie wel achter Rosenmöllers maatwerkdiploma schaarden, zeggen nu vooral de opwaartse beweging te verkiezen. "Het risico dat leerlingen vakken op een lager niveau gaan doen als ze het te moeilijk vinden, is te groot", zegt CDA-Kamerlid Michel Rog. "Je krijgt diploma-inflatie als je doorslaat in maatwerk", reageert Tjitske Siderius van de SP. "De Onderwijsraad legt de vinger op de zere plek."

Rosenmöller begrijpt de zorgen. "Ik wil ook niet dat het maatwerkdiploma een stimulans wordt voor de makkelijke route. Maar die angst is onterecht. Dan heb je wel erg weinig vertrouwen in de leerlingen en in het onderwijs. In een ambitieus leerklimaat zijn afzakkers uitzonderlijk, dat blijkt ook uit de praktijk."

Hij vindt het jammer als de staatssecretaris en Kamerleden een breed maatwerkdiploma nu al afserveren. "Merkwaardig dat je het maandenlang interessant vindt, maar vervolgens het tegenovergestelde advies van de Onderwijsraad omarmt, nog voordat de inkt droog is."

Neem een vwo-leerling die minder goed is in een tweede taal. Rosenmöller heeft liever dat die dat ene vak op havo-niveau doet, dan dat hij voor het hele pakket naar de havo moet. "We willen juist af van de weeffout dat je een diploma haalt op het niveau van je slechtste vak. Ik heb op vmbo's gezien dat leerlingen ook echt enthousiast worden als ze meer kunnen laten zien. Het maatwerkdiploma kan ook een prikkel zijn voor bredere brugklassen. Nu staan er muren tussen de verschillende niveaus. We delen leerlingen op jonge leeftijd in en ze komen die stroom nauwelijks nog uit."

Zonder differentiatie is een diploma ten minste herkenbaar en eenduidig, zegt de Onderwijsraad. "Maar je denkt toch niet dat al die leerlingen met een havo-diploma, allemaal hetzelfde zijn?", reageert Rosenmöller. "Een maatwerkdiploma maakt veel breder zichtbaar aan welke talenten leerlingen gewerkt hebben en met welke resultaten. Dat is voor de vervolgopleiding ook inzichtelijker. Nu is de overgang van algemeen onderwijs naar beroepsonderwijs een van de kwetsbaarste punten van ons stelsel."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden