Rosenmöller probeert opnieuw gebreken bijstandswet aan te tonen

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - Fractievoorzitter Rosenmöller van GroenLinks wil een parlementair onderzoek naar de uitvoering van de nieuwe bijstandswet.

Gisteren diende hij een verzoek voor een dergelijk onderzoek in bij de Kamercommissie voor sociale zaken. Minister Melkert van sociale zaken ontkende dat het een complete chaos is bij de sociale diensten.

Rosenmöller deed vorig jaar ook al een, toen kansloos, verzoek tot eigen onderzoek van de Kamer. Dat was nadat belanghebbenden, sociale diensten en wethouders in een serie hoorzittingen bij de Kamer hun beklag hadden gedaan over de nieuwe bijstandswet. Aanleiding voor zijn nieuwe verzoek is een artikel, deze week in Vrij Nederland, waarin wordt gesteld dat Melkert de oprichting van een 'inlichtingenbureau' door de sociale diensten zou hebben verhinderd. Met zo'n bureau zouden de diensten gezamenlijk een informatiebestand willen opbouwen dat fraudebestrijding aanmerkelijk zou vergemakkelijken. Volgens het artikel zou Melkert gezegd hebben dat hij bekend wil staan als de minister van werk en niet van fraude.

Melkert ontkende dit gisteren categorisch. Ook de stelling dat het inlichtingsbureau definitief van de baan is, is onjuist. Melkert: “Er is een keuze tussen twee systemen. Het andere is meer toegesneden op de samenwerking met arbeidsbureaus en bedrijfsverenigingen. Ik heb de voorwaarde gesteld dat er voordat een keuze gemaakt wordt, er eerst op een paar plaatsen mee proefgedraaid wordt. Daar heb ik nota bene twee miljoen gulden voor beschikbaar gesteld”.

De bewindsman schrijft de beschuldigingen toe aan 'automatiseerders, die zodra ze een idee hebben, meteen ook aan de uitvoering willen beginnen'. “Ik wil eerst weten of er wellicht in de praktijk toch niet knelpunten zijn, waar we nu nog niet van afweten”, aldus Melkert.

De bewindsman ontkende niet dat sociale diensten het momenteel moeilijk hebben. “Ze krijgen verandering op verandering te verwerken. De nieuwe bijstandswet, een gezamenlijk loket met bedrijfsverenigingen en arbeidsbureaus, de fraudebestrijding. Het is begrijpelijk dat men zucht en steunt. Toch is de uitstroom van mensen met een bijstandsuitkering naar werk versneld sinds de nieuwe wet meer nadruk legt op het begeleiden naar werk. Dus zo slecht gaat het nu ook niet.”

Nog onlangs waarschuwden de sociale diensten dat ze zo druk zijn met alle veranderingen dat het op tijd uitbetalen van uitkeringen in de knel zou komen. Ook het hoge ziekteverzuim zou een gevolg zijn van te veel veranderingen in één keer. Melkert zei gisteren dat hem echter geen signalen bereiken dat het met het uitbetalen van de uitkeringen fout gaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden