Compensatie misbruikslachtoffers

Roos Haase, slachtoffer van misbruik in de jeugdzorg, hoopt op schadevergoeding

Roos Haase. Beeld Maarten Hartman
Roos Haase.Beeld Maarten Hartman

Als kind in een pleeggezin werd ze misbruikt en mishandeld. Gisteren hoorde Roos Haase dat ze mogelijk een schadevergoeding krijgt.

Als kind in een pleeggezin werd ze lange tijd misbruikt en mishandeld. Roos Haase hoorde vrijdag van minister Dekker dat ze mogelijk een schadevergoeding krijgt.

Bij Roos Haase (75) komen geregeld nog nieuwe nare herinneringen boven. “Alsof je nog een keer gestraft wordt voor iets waar je als kind niets aan kon doen”, zegt ze. Vanaf haar geboorte tot haar achttiende woonde ze in een pleeggezin, waarin ze tot haar zestiende mishandeld werd. Steeds had haar pleegmoeder nieuwe ‘vriendjes’, door wie ze misbruikt werd, zo vertelt ze.

Ze werd niet geloofd

Als 7-jarige vroeg ze de huisarts om hulp, maar die geloofde haar niet. Nog altijd heeft ze de pop waar ze als kind zelf gaten in maakte om aan anderen duidelijk te maken wat haar was overkomen. Ze werd niet geloofd.

Minister Sander Dekker van rechtsbescherming vertelde gisteren aan slachtoffers van geweld in de jeugdzorg dat ze in aanmerking komen voor een financiële compensatie van 5000 euro per persoon. Haase was erbij.

“Ik ben ontzettend emotioneel nu”, zegt ze. “En onder de indruk. De wanhoop van mensen, de boosheid. Er lag zo’n emotie over de zaal. Zelf ben ik niet meer boos. Dat is geweest. Ik kan niets aan het verleden veranderen. Wat mij diep raakte, was dat minister Dekker refereerde aan woorden die ik veel heb gebruikt: wie gelooft er nu een kind? Hij kon nu invoelen hoe het was.”

Zelf pleegmoeder geworden

Het geweld tekende Haase’s leven. De liefdevolle jeugd die ze zelf nooit had, wilde ze wel aan andere kinderen geven. “Daarom ben ik veertig jaar geleden pleegmoeder geworden”, zegt Haase. Een laatste pleegzoon van 19 woont nog bij haar. Hoeveel kinderen ze in al die jaren een veilig thuis heeft geboden, weet ze niet meer.

Haase kampt zelf nog steeds met de gevolgen van haar verdrietige jeugd. Ze is ervan overtuigd dat het hartinfarct waar ze drie jaar geleden door getroffen werd, te maken heeft met de stress van haar onverwerkte verleden. “Ik moest drie maanden revalideren, en kan nog steeds bijna niet lopen. Ik zie het ook bij andere slachtoffers gebeuren: die vallen nu alsnog om, bijvoorbeeld door hartklachten.”

Nu komt Haase mogelijk voor een vergoeding in aanmerking. De regeling wordt dit najaar geopend, daarna moet blijken of ook zij geld krijgt. “De hoofdprijs is voor mij de erkenning, het gevoel dat er naar ons geluisterd wordt”, zegt ze. “Maar geld kan de dingen wel makkelijker maken. Ik zou bijvoorbeeld naast mijn scootmobiel een kleine rolstoel voor in huis willen, maar dat kan ik me nu niet permitteren.”

‘Ik blijf vechten’

Een eerdere financiële regeling, specifiek voor slachtoffers van seksueel geweld in de jeugdzorg, ging aan Haase voorbij. Ze kon niet genoeg bewijs overleggen. “Dat vond ik heel verdrietig. Toen heb ik besloten: ik blijf vechten.”

Ze hoopt daarom voor slachtoffers dat de nieuwe regeling inderdaad eenvoudiger en laagdrempeliger wordt, zoals het kabinet belooft. Wat Haase betreft is het woord van de slachtoffers daarbij voldoende bewijs. “Want hoe moet ik nou bewijzen wat er gebeurd is? Wie erbij was, ligt onder de grond.”

Voor Haase was het pijnlijk het verleden weer op te rakelen. Maar ze vindt het ook belangrijk. “Hoe meer bekendheid er is voor dit soort zaken, hoe makkelijker kinderen die dit nu of in de toekomst overkomt, naar buiten kunnen treden. Volledig uitbannen van dit soort geweld gaat niet, maar laten we er allemaal alert op zijn.”

Lees ook:

Gepest, geslagen, misbruikt of opgesloten: commissie-jeugdzorg meldt stelselmatig geweld tegen kinderen

Kinderen die uit huis zijn geplaatst, zijn vanaf 1945 stelselmatig slachtoffer geworden van geweld, concludeerde de commissie-De Winter, die in opdracht van het kabinet ruim twee jaar onderzoek deed naar geweld in de jeugdzorg sinds 1945.

Commissie geschokt door meldingen misbruik jeugdzorg

De commissie-Samson is geschokt door de aard, duur en frequentie van gevallen van seksueel misbruik in de jeugdzorg. De commissie baseert dit op een analyse van 500 binnengekregen meldingen van seksueel misbruik van uit huis geplaatste kinderen sinds 1945.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden