Roomse ruzie: kardinaal Eijk haalt snoeihard uit naar paus Franciscus

Kardinaal Wim Eijk.Beeld anp

In ongekend harde taal heeft kardinaal en aartsbisschop Eijk uitgehaald naar paus Franciscus. De paus pleegt godsdienstig bedrog, zorgt voor grote verwarring onder gelovigen en brengt de eenheid van de rooms-katholieke kerk in gevaar, aldus Eijk, de hoogste rooms-katholieke geestelijke van het land.

Aanleiding voor de uithaal is het debat onder rooms-katholieke bisschoppen in Duitsland dat draait om de vraag of een lutherse (protestantse) gelovige die met een rooms-katholiek is getrouwd de communie mag ontvangen. Uitkomst: ja, onder bepaalde voorwaarden mag dat.

Zeven Duitse bisschoppen die het daar niet mee eens zijn reisden naar Rome om van het Vaticaan te horen hoe daar over de kwestie wordt gedacht. De paus adviseerde bij monde van de Congregatie voor de Geloofsleer: ga nog eens met elkaar in gesprek en probeer er samen uit te komen.

Volstrekt onbegrijpelijk, noemt Eijk dat advies. Hij uit zijn boosheid in een opiniestuk op de website ncregister.com (National Catholic Register). De leer van de kerk op dit punt is glashelder, stelt de kardinaal: een protestant die met een rooms-katholiek is getrouwd mag de communie – het belangrijkste moment in de mis – niet ontvangen.

Strikte lijn

Het is niet voor het eerst dat Eijk laat blijken weinig op te hebben met paus Franciscus. De aartsbisschop van Utrecht is van de strikte, hiërarchische lijn. Franciscus laat de teugels liever wat vieren, en kiest voor een meer decentrale aanpak.

Niet eerder goot Eijk zijn ongenoegen in zulke snoeiharde taal. In zijn bijdrage op ncregister.com schrijft hij: “Als ik zie dat de bisschoppen, en bovenal de opvolger van Petrus, er niet in slagen om de eenheid van het geloof over te dragen, zoals vervat in de heilige traditie en de heilige schrift, dan moet ik als vanzelf denken aan artikel 675 van de catechismus van de katholieke kerk.” Waarna Eijk uit dat artikel citeert: “Voorafgaand aan de komst van Christus moet de Kerk een laatste beproeving doorstaan die het geloof van talrijke gelovigen zal doen wankelen. De vervolging waarmee haar pelgrimstocht op aard vergezeld gaat, zal het mysterie van de ongerechtigheid onthullen in de vorm van een godsdienstig bedrog dat de mensen een schijnoplossing biedt voor hun problemen. De prijs die zij daarvoor betalen is dat zij afvallen van de waarheid.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden