Roomse Leven online te zien

Bewaren van erfgoed is één ding, maar ontsluiten en breed toegankelijk maken is nog wat anders. Het Katholiek Documentatie Centrum (KDC) heeft een grote collectie beeldmateriaal uit het Rijke Roomse Leven - globaal Nederland vóór de Tweede Wereldoorlog - digitaal ter beschikkinggesteld en dat is vanaf vandaag te raadplegen op www.geheugenvannederland.nl.

redactie religie & filosofie

Dit initiatief van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag is een enorm archief aan het opbouwen, van teksten, beeld-, film-en geluidsmateriaal op allerlei terrein. Tot dusver gaat het om ouder materiaal. Van muziekmanuscripten van Alphons Diepenbrock, tot de Watersnoodramp van 1953, van archeologische vondsten tot de collectie van politiek tekenaar L. J. Jordaan.

Het KDC heeft nu een 80 000 foto's, prentjes, affiches, oorkondes, spotprenten online beschikbaar en is daarmee op dit moment de grootste leverancier van het 'geheugen van Nederland'. Zoekmogelijkheden vergemakkelijkende toegang. Behalve het beeldmateriaal zijn er enkele instellings-en persoonlijke archieven op het net. Genoemd worden KRO, KVP, KAB, de Volkskrant, Vincentiusvereniging en de vorig jaar opgeheven Acht Mei Beweging, plus de archieven van de 19de-eeuwse katholieke emancipator J. A. Alberdingk Thijm, de arbeiderspriester Alphons Ariëns (†1928), oudpremierCals (†1971), maar ook oudminister president Van Agt.

Daarmee zijn de schatten die het KDC in zijn Nijmeegse behuizing heeft opgeslagen overigens nog lang niet uitgeput.

'Katholiek leven in beeld' is van de 25 collecties die de KB nu digitaal aanbiedt niet alleen de grootste, het is ook tot dusver de enige site van kerkelijke,religieuze aard.

Geheugenvannederland.nl is bedoeld voor de particulier en voor onderwijsdoeleinden. Het auteursrecht wordt er niet door opgeheven; commercieel gebruik is alleen toegestaan met schriftelijke toestemming en tegen betaling.

www.geheugenvannederland.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden