Rooms-katholieke kerk erkent falen jegens Joden in holocaust

PARIJS, DRANCY (AP, ANP) - De Franse rooms-katholieke kerk heeft gisteren het boetekleed aangetrokken. In een ongekende daad van berouw betuigden de Franse bisschoppen spijt voor het stilzwijgen gedurende de systematische vervolging en deportatie van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

“We vragen God om vergiffenis en het Joodse volk om onze woorden van berouw aan te horen”, sprak Olivier de Berranger, bisschop van Saint-Denis, tijdens een herdenkingsbijeenkomst in Drancy, het interneringskamp buiten Parijs waar Joden op transport werden gezet naar de vernietigingskampen. Zo'n duizend Joden en christenen waren naar de herdenking gekomen.

Staande voor een bruine veewagen, waarin de Joden getransporteerd werden op weg naar de dood, las De Berranger voor uit een verklaring waarin het boetekleed werd aangetrokken wegens het zwijgen van de katholieke kerk tussen 1940 en 1942.

De katholieke kerk in Frankrijk heeft gefaald door nooit openlijk stelling te nemen tegen de jodenvervolgingen in de Tweede Wereldoorlog. Daarmee heeft zij een ernstige fout begaan, erkende De Berranger uit naam het hele Franse episcopaat. “Veel persoonlijke inspanningen, dikwijls met succes, van bisschoppen, priesters en religieuzen ten gunste van Joden, waren uitzonderingen. Stilzwijgen was de regel”, zei de bisschop in Drancy.

Het tijdstip van de knieval van de katholieke kerk is belangrijk. Volgende week begint het proces tegen Maurice Papon, de hoogste functionaris van het Vichy-regime die terechtstaat wegens misdaden tegen de menselijkheid. Als voormalige politiechef van Bordeaux is Papon aangeklaagd wegens het ondertekenen van de arrestatiebevelen die leidden tot de deportatie van 1 690 Joden, onder wie 223 kinderen.

Joodse leiders waren zichtbaar geroerd door de verklaring van de katholieke kerk. “De woorden van berouw vormen een belangrijk keerpunt”, aldus Henri Hajdenberg, voorzitter van de Vertegenwoordigende Raad van Joodse Instellingen. “Het verzoek om vergeving is zo intens, zo krachtig, zo aangrijpend dat het gehoord kan worden door de overlevenden en hun kinderen.” Maar tegelijkertijd heerste er ook verbittering dat de officiële excuses zo lang op zich hebben laten wachten. “Vergeven, oké, vergeten, nooit,” zei een joodse ex- gedeporteerde, wiens hele familie in de gaskamers is omgekomen. De Joodse leiders in Frankrijk wachten nog steeds op officiële excuses van het Vaticaan. Daaraan wordt inmiddels al tien jaar gewerkt.

De leider van het extreem-rechtse Front National, Jean-Marie Le Pen, betitelde de verklaring van de bisschoppen als “absoluut schandalig”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden