Rookvrije werkplek bij de post via de rechter afdwingen

Postbode Nanny Nooijen uit Breda wil via de rechter een rookvrije werkplek afdwingen bij haar werkgever. Met steun van het Nederlands Astma Fonds daagt ze daartoe volgende week PTT Post in kort geding. Het is de eerste keer dat een werknemer een dergelijk proces aanspant tegen een werkgever.

Volgens het Astma Fonds overlijden in Nederland ieder jaar 150 niet-rokers door de tabaksrook van collega's. Het Astma Fonds vindt dat op werkplekken niet-roken de norm behoort te zijn. In de meeste bedrijven maken volgens de patiëntenorganisatie rokers de dienst uit en moeten niet-rokers zich aanpassen. Volgens woordvoerder Tijs Rolle van het Astma Fonds wordt ten onrechte ook in de nieuwe Tabakswet, die nog door de Kamer moet worden behandeld, niets geregeld over roken op de werkplek. Het fonds hoopt met het proefproces jurisprudentie uit te lokken over roken op het werk.

Nanny Nooijen sorteert dagelijks vijf uur de post op het PTT-bestelkantoor in Breda. Na het sorteren doet zij haar dagelijkse bestelronde. ,,Ik hou er van om buiten te zijn, het is prachtig werk en ik wil het niet missen.' Maar Nooijen heeft, als ze de post sorteert, veel last van rokende collega's.

Het inademen van tabaksrook bezorgt haar ontstekingen en benauwdheid. Sinds begin jaren '90 probeert zij een rookvrije werkplek te krijgen in het bestelkantoor, waar 150 mensen werken van wie er 50 roken. ,,In het hele gebouw mag worden gerookt. Alleen op mijn werkplek en tijdens de lunchpauze in de kantine niet. Maar deze maatregelen worden niet nageleefd. De slogan 'Roken, dat lossen we samen wel op' is bij de PTT in Breda absoluut niet van toepassing', aldus Nooijen.

Zeven jaar geleden diende Nooijen een klacht in bij de bedrijfsarts van PTT Post en vroeg een gesprek aan tussen de arts en de vestigingsdirecteur. Het gesprek moet nog plaatshebben. ,,Ik heb er tot op de dag van vandaag niets van gehoord. Er valt gewoon niet over het roken te praten. Ik bevind mij op mijn werk in een onmogelijke positie. Ik ben lichamelijk bedreigd, omdat ik het roken ter discussie wilde stellen.'

Nooijen schreef onder meer brieven aan minister Borst en de Stichting Volksgezondheid en Roken. ,,Ze konden niets voor me doen. Daarom ben ik naar het Astma Fonds gestapt. Ik vind dat ik recht heb op een rookvrije werkplek.' Haar advocaat John Roth zal zich bij de Bredase rechtbankpresident beroepen op de 'vergaande zorgplicht' van werkgevers voor de gezondheid en de veiligheid van werknemers. Roth: ,,Werkgevers moeten er voor zorgen dat machines veilig zijn en dat werknemers zo weinig mogelijk worden blootgesteld aan gevaarlijke en giftige stoffen. Tabaksrook is zo'n gevaarlijke en giftige stof.' Volgens Roth ziet PTT Post Nooijen als een lastpost, die 'met abnormale wensen komt.' ,,Maar mijn cliënt heeft wel erg veel geduld gehad. Het enige middel dat haar nu nog rest is de gang naar de rechter.'

Woordvoerder Hanne Kluck van PTT Post zegt het bedrijf positief staat tegenover het proefproces. ,,Wij gaan er van uit dat het rookbeleid op onze vestigingen op basis van onderling overleg gestalte krijgt. Op de meeste plekken lukt dat ook. Hier kennelijk niet.' Het postbedrijf zal het onderwerp in ieder geval weer intern bespreken, aldus Kluck.

Volgens het Astma Fonds hebben in Nederland ten minste 160000 mensen met astma ernstige hinder van tabaksrook van anderen. ,,Het probleem is dat de niet-roker altijd kind van de rekening is', aldus Rolle. ,,Niet rokers met astma en andere aandoeningen raken in een sociaal isolement, omdat ze plekken waar gerookt wordt, moeten mijden. Maar op je werk kún je niet wegblijven.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden