’Rookvrije horeca kost geen klanten’

Het Astmafonds wil na de verkiezingen in het regeerakkoord laten vastleggen dat de Nederlandse horeca per 1 januari 2009 verplicht rookvrij is. Het fonds bereidt een stemadvies voor.

De nieuwe directeur van het Astmafonds, Michael Rutgers, kondigt aan dat hij bij de kabinetsformatie flink zal lobbyen voor de rookvrije horeca. Zijn eis gaat veel verder dan het huidige beleid. Volgens afspraken met Koninklijke Horeca Nederland hebben cafés en restaurants een inspanningsverplichting om stapsgewijs uiterlijk in 2008 rookvrije zones te hebben.

„Dat is ons veel te vrijblijvend en er komt ook niets van terecht”, zegt Rutgers. „Wij zijn aan het analyseren wat in de partijprogramma’s staat over een rookvrije horeca. Op basis daarvan zullen we astma- en COPD-patiënten (mensen met longemfyseem of chronische bronchitis) adviseren: als jullie hechten aan een rookvrije horeca, stem dan op die of die partijen. Echt: patiënten die nu een kroeg of restaurant bezoeken, worden ziek van de rook.”

Voor zover Rutgers weet hebben alleen D66 en CDA een rookvrije horeca in het program. „Maar het CDA is wat ons betreft nog niet hard genoeg. En de VVD gaat uit van de mythe die door horeca-ondernemers wordt verspreid dat een rookverbod klanten en geld zal kosten. Maar dat verhaal is in het buitenland al lang doorgeprikt. In Italië is het aantal klanten sinds de invoering van een rookvrije horeca juist toegenomen. Weet je wat weggegooid geld is? Investeren in luchtfilterinstallaties, zoals de horeca hier wil.”

Voor zijn baan bij het Astmafonds was Rutgers directeur van de Brandwondenstichting. Behalve voor een rookvrije horeca wil hij zich ook hard gaan maken voor het opnemen in de basisverzekering van behandelingen tegen roken. Rutgers: „Van de huisartsen zegt 52 procent dat roken een behandelbare ziekte is. Als dat waar is dan is het logisch de kosten van nicotinevervangende middelen te vergoeden. Die middelen zijn te duur, zeker voor mensen in de lagere sociaal-economische klassen. Ja, ik weet het: roken is ook duur. Maar zo rationeel redeneren mensen niet.”

Het Astmafonds (42.000 leden) financiert samen met het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF), de Hartstichting en vooral de Nederlands overheid, Stivoro (’voor een rookvrije toekomst’). Rutgers juicht het toe dat Stivoro zoekt naar een andere ’toon’ in de antirookcampagne: „In het verleden was de campagne soms fel gericht tegen rokers. Maar wij willen rokers niet verketteren. Ze verdienen het eerder geholpen te worden en ondersteund. Roken, daar word je ingelokt, meestal op jonge leeftijd. Ik vind het ontzettend belangrijk dat we afkomen van dat zeikerige imago.”

Rutgers is van plan ook bij het Astmafonds het een en ander te veranderen, te beginnen met de naam. „Het Astmafonds heeft een bijna 100 procent naamsbekendheid. Maar de naam is opgehangen aan één ziekte. Wij willen meer benadrukken dat het gaat om mensen met longaandoeningen. Daarom wordt het wat mij betreft: ’Longstichting Astmafonds’.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden