Rookverbod: eerst wel, toen niet, nu weer wel

Sinds de invoering van het rookverbod in de horeca regende het spoeddebatten en rechtszaken. Mag in kleine cafés zonder personeel wel of niet worden gerookt? Het Groningse café De Kachel en café Victoria in Breda werden beroemd door dit juridisch getouwtrek. Dinsdag deed het gerechtshof in Arnhem uitspraak over het rookverbod in kleine horeca. Een overzicht:

2004: Werknemers krijgen het recht op een rookvrije werkplek. Voor de horeca geldt voorlopig een uitzondering, omdat zij het door het verbod zwaar financieel worden getroffen. VVD-minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) geeft de horeca tot 2009 de tijd om op eigen kracht het roken terug te dringen.

2007: De Tweede Kamer stemt in met CDA-minister Ab Klink (Volksgezondheid) die per 1 juli 2008 wil dat roken in de horeca wordt verboden.

2008: Het rookverbod voor horeca gaat in. Kroegen, restaurants, poppodia, theaters en sportkantines worden allemaal rookvrij. Kleine cafés zijn het niet mee eens met het verbod en zetten de asbakken weer op tafel.

2009: De eerste rechtszaken tegen de cafés De Kachel en Victoria beginnen. Ondanks waarschuwingen van de Voedsel- en Warenautoriteit blijven zij het rookverbod aan hun laars lappen. De Kachel moet eerst 1200 euro boete betalen, maar wordt later in het jaar, net als Victoria, vrijgesproken. Roken in kleine cafés zonder personeel is dan toegestaan.

2010: De Hoge Raad en het gerechtshof in Arnhem bepalen dat het rookverbod geldt voor alle horecagelegenheden, ook die zonder personeel. Het kabinet-Rutte I bepaalt echter een paar maanden later dat kleine cafés van maximaal 70 m2 zelf mogen kiezen om zij het rookverbod handhaven.

2011: Clean Air Nederland (CAN) begint een bodemprocedure tegen de Nederlandse Staat, omdat zij vinden dat het rookverbod weer moet gelden voor de hele horeca.

2012: CAN verliest de procedure: roken in kleine cafés zonder personeel blijft toegestaan. Na de verkiezingen voor de Tweede Kamer blijkt er toch weer een meerderheid te zijn voor een strengere aanpak van het roken.

2013: Op voorstel van de ChristenUnie komt het rookverbod er toch weer wel. PvdA-staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) onderzoekt of zowel kleine als grote cafés de sigaret weer moeten uitbannen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden