Roofvogelman Rob Bijlsma krijgt prijs van 150.000 euro

Als iemand veel weet van roofvogels dan is het Rob Bijlsma. Hij behaalde nooit een academische graad, maar bracht wel tienduizenden uren door in het veld en in bomen om roofvogels te bestuderen en te ringen. De roofvogelman ontving gisteren de Edgar Doncker Prijs 2013 en het daaraan verbonden bedrag van 150.000 euro.

Volgens de jury symboliseert Bijlsma als geen ander de idealist, die opkomt voor de goede zaak, dwars tegen bestaande instituties in. "Hij appelleert enorm aan romantische gevoelens die in onze moderne stedelijke samenleving toch ook aan natuurbescherming verbonden zijn. Hij is de vleesgeworden veldbioloog, de man van waarnemen, waarnemen en nog eens waarnemen." De jury roemt ook Bijlsma's doorzettingsvermogen en zijn passie voor het object van onderzoek. Na wetenschappelijke boeken en artikelen (meer dan 500), schreef hij onlangs ook een persoonlijk boek: 'Mijn roofvogels' over veertig jaar studie en vogelbescherming.

Uit dat boek blijkt dat Bijlsma een obsessie heeft voor reeksen. Bijlsma telt alles en houdt er een archief van bij. Zijn onderzoek naar wespendieven houdt niet op bij het bestuderen van hun nesten in boomtoppen, hij bestudeert ook wespennesten. En omdat die vaak in nestkastjes van zangvogels worden gebouwd, onderzoekt hij ook die zangvogels.

Sowieso hebben alle roofvogels, maar ook de roofvogelprooien zijn belangstelling. Zelfs de bosmuizen die hij vangt in zijn houten huis in Zuidwest-Drenthe, worden gemeten en gewogen. Vogels, planten, honden, mountainbikers, weggegooide flesjes - er is weinig wat Bijlsma niet telt en in kaart brengt.

Edgar Doncker (die overleed in 1996) was een bevlogen zakenman uit Kennemerland. Zijn nagelaten kapitaal is bedoeld voor de gemeenschap en in het bijzonder voor mensen die iets wezenlijks bijdragen aan het welzijn van anderen. Hij wees drie gebieden aan die gesteund moesten worden: kindergeneeskunde, natuurbehoud in Nederland en 'het waarachtig Nederlandse cultuurgoed'. Dit jaar was het natuurbehoud aan de beurt. Voor de prijs waren ook de Rotterdamse biologen en stadsecologen Kees Moeliker en Jelle Reumer (columnist van Trouw) en vleermuizenambassadeur Herman Limpens genomineerd.

De jury van de Edgar Doncker Prijs 2013 bestond uit Dirk Sijmons (hoogleraar landschapsarchitectuur aan de TU-Delft), Johan van de Gronden (directeur van het Wereld Natuurfonds) en Wouter Helmer (directeur van ARK Natuurontwikkeling).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden