Roofmeeuwen belagen andere zeevogels

Jagers zijn valkachtige zeevogels met smalle geknikte vleugels. Het zijn piraten, die andere vogels achtervolgen, totdat die hun pas gevangen vis uitbraken. De kleine jager is een sierlijke roofmeeuw, die twee kleurfasen kent, een donkere, geheel zwartbruine, en een lichte, van boven donkerbruin en van onderen geelwit net als wangen en hals, maar met een donkere kruin. De middelste twee staartveren zijn verlengd, recht en spits.

Kleine jagers heb ik vaak gezien op Rousay, een van de Orkneyeilanden ten noorden van Schotland. Ze achtervolgden er onstuimig de noordse sterns, die er een grote broedkolonie hadden. Ik ben zelfs wel in slaap gevallen op een schapenweide, met Anns hond Chappie aan mijn zijde. Drie paren vlogen voortdurend roepend hoog boven mij: een ervan was van de lichte fase, de andere vijf waren donker bevederd. Hun kreten, kiak, kiak., vulden de lucht.

Toen ik verder ging, liepen ze een paar meter voor mij uit, hees ie-jerr schreeuwend en de vleugels laag over de grond gespreid. Ik moest vlak bij een nest zijn. Dat vond ik ook, met twee donker olijfgroene, donkerbruin gevlekte eieren in een keurig regelmatige kom, gevoerd met lichter gekleurde grashalmen.

Kleine jagers worden op de trek nogal eens vanaf onze kust boven zee waargenomen. Ze overwinteren op zee en voor de kust van zuidelijk Afrika. Hoewel niet groter dan een kokmeeuw, lijken ze groter door de langere vleugels en de verlengde staartveren. Van alle jagers is de kleine het minst zeldzaam, vanaf begin september tamelijk zeker boven de Waddenzee aan te treffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden