Roof bij contactloos betalen levert hoogstens 25 euro op

REDACTIE INTERNET

Als het aan de banken en smartphonefabrikanten ligt, betalen we binnenkort allemaal draadloos. Dat is goedkoper én sneller én eenvoudiger én gebruiksvriendelijker. De Near Field Communication chip (NFC-chip) maakt het allemaal mogelijk.

Maar hoe veilig is die chip? Omdat er bij de bankpassen geen code nodig is om een betaling te bevestigen, is het in theorie mogelijk om misbruik te maken van de draadloze techniek. En in de praktijk? Uit onderzoek blijkt dat kwaadwillenden die een speciaal uitleesapparaat dicht bij iemands pas houden, zo geld kunnen overhevelen naar hun eigen rekening.

De mogelijkheid is bewezen in een laboratoriumopstelling, bevestigt de Betaalvereniging Nederland. "Maar er is in Nederland nog geen boef die dit heeft gedaan. Ook al zijn de pasjes al bijna twee jaar in omloop." Een kwart van de 24 miljoen betaalpassen in Nederland is inmiddels uitgerust met NFC.

Bij contactloos betalen houd je een bankpas of mobiele telefoon met NFC kort bij een pinapparaatje met het logo voor contactloos betalen. De chip geeft de juiste gegevens door. Voor de veiligheid is het bereik van de chip niet groter dan tien centimeter. Voor bedragen tot 25 euro is geen pincode nodig. Winkeliers hebben daarvoor een pinapparaat nodig met een NFC-lezer, te herkennen aan het logo voor contactloos betalen. Naar schatting bezitten momenteel 42.000 van de 305.000 betaalpunten in Nederland zo'n contactloze terminal.

Het hebben van een uitleesapparaat alleen is dan ook niet voldoende. Om geld te kunnen overmaken, moeten criminelen ook een contract hebben met een transactieverwerker. En ze moeten beschikken over een bankrekening, waardoor dit soort misbruik uitermate goed traceerbaar is, volgens de Betaalvereniging. Voor consumenten die het toch niet vertrouwen, heeft de Betaalvereniging een tip: een pas die in een metalen hoesje zit of is gewikkeld in aluminiumfolie kan niet door scanners worden herkend.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden