Roodkapje als moorddadig wichtje met een bizar hip loopje

MUSICAL


Into the Woods


PIT Producties


****


Ondanks het complexe verhaal en dertien acteurs staat het toneel bij 'Into the Woods' vol met stoelen en muziekstandaards. Het vijftienkoppige orkest zit prominent midden op het podium, slechts een kleine strook vóór op de planken overlatend om op te acteren.


Dat is een statement. PIT Producties legt in deze voorstelling met tekst en zeer gecompliceerde composities van musicalgrootheid Stephen Sondheim veel nadruk op de geniale muziek. De continu kruisende melodielijnen en niet voor de hand liggende intervallen komen goed tot hun recht. De genuanceerde arrangementen van Jeroen Sleyfer klinken afwisselend ingetogen en uitbundig, maar altijd vol en warm.


Sondheims musical 'Into the Woods' uit 1986 (met verhaal van James Lapine), is een bonte mix van Grimmsprookjes. Assepoester, Roodkapje, Rapunzel en Sjaak van de Bonenstaak komen elkaar tegen in een bos waarin een bakker en zijn vrouw proberen de vloek van hun kinderloosheid op te heffen.


Een beetje bizar: sprookjes voor volwassenen. En als je na anderhalf uur denkt dat iedereen nog lang en gelukkig zal leven, begint de ellende pas, want na de pauze ontsporen de sprookjes verder. Dan gaat de voorbeeldige prins vreemd, zwaait Roodkapje met een groot mes en wil iedereen Sjaak offeren aan de reus om het eigen hachje te redden. Vervulde wensen blijken vloeken, waardoor we uiteindelijk wat obligate lessen leren over hebzucht die gestraft wordt. Dat verhaal is niet bijzonder boeiend of vernieuwend. Een absurde potpourri, meer niet. Heel prettig is wel de frisse droog-humoristische vertaling van Jeremy Baker.


De energieke regie van Gijs de Lange met vaak stripachtige poses die elkaar in hoog tempo afwisselen, de parodiërende toon en de ingewikkelde muziek houden de kijker op afstand. Je leeft niet met de personages mee, maar kunt er wel regelmatig om lachen.


Met name om Elise Schaap, die de ultieme Roodkapje speelt: een supergrappig onnozel maar moorddadig wichtje met een bizar hip loopje. Ze zingt de moeilijke muziek prachtig en met gemak. Ook Guido Spek (Sjaak) zingt opvallend goed en zijn ontwapenende spel is een genot.


'Into the Woods' is mooi en bijzonder knap gemaakt, maar geen kost voor een groot publiek. Een fascinerend schouwspel voor liefhebbers van muzikaal gepuzzel op de millimeter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden