'Rood is de kleur van de Heilige Geest'

Wilt u het project 'Religie Nu' van fotograaf Eddy Seesing financieel ondersteunen? Meld u aan op www.voordekunst.nl

Rooms-katholiek pastoor Tom Buitendijk: "Deze foto is gemaakt in de Titus Brandsmakerk in Amstelveen, vroeger de Taborkerk. Het is een van de eerste moderne kerken na het Tweede Vaticaans Concilie.

"Op de foto draag ik een rood kazuifel. Met Pinksteren dragen priesters rood omdat het de kleur is van de Heilige Geest. Rood is ook de kleur van de martelaren. Daarom dragen we met Tweede Kerstdag ook rood, want dan gedenken we de heilige Stefanus, de eerste martelaar die zijn leven gaf voor het geloof in Jezus.

"De foto is genomen op het allerheiligste moment van de viering: de consecratie. De priester toont de kelk met wijn en de hostie en verkondigt het mysterie van het geloof. In de rooms-katholieke kerk betekent dat dat brood en wijn door de kracht van de Heilige Geest veranderen in het lichaam en bloed van Christus.

"De essentie van ons geloof is dat we door het navolgen van Jezus het Koninkrijk Gods bereiken. De weg daartoe is christelijk leven. Dat houdt in dat wij de liefde voor onze naaste belangrijker vinden dan de liefde voor onszelf. We worden daarin geholpen door het vieren van de sacramenten: de tekenen van Gods nabijheid op kernmomenten in het leven. De rooms-katholieke kerk kent er zeven, waarvan het heilig doopsel en het vieren van de eucharistie de belangrijkste zijn.

"Ik heb me, eerlijk gezegd, afgevraagd of ik mee moest doen aan deze fotoserie, of ik dat allerheiligste moment wel kon laten fotograferen. Achteraf heb ik geen spijt. Misschien is dit ook wel een manier van geloofsverkondiging."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden